Tavasszal kezdik a Vaskakas Ház felújítását

Győr+
2011.10.26. 13:47

A Vaskakas Taverna néven ismert győri épületegyüttes felújítása után kiállító terület, multifunkciós tér és étterem is üzemel majd a Bécsi kapu téren.

Az épületet mintegy három és fél évvel ezelőtt vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos, dr. Nagy László, aki a több mint félmilliárdos fejlesztéshez mintegy 250 millió forint Európai Uniós pályázati pénzt nyert a Turisztikai Szolgáltatások Fejlesztése a Nyugat-Dunántúli Régióban – konstrukció keretein belül.

A beruházás projektindító rendezvényén Breznovits István a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a fejlesztési tanács kiemelt figyelmet fordít a turisztikai célú fejlesztésekre, ezért a pályázatok révén erre a célra az Új Széchenyi Terv keretében eddig már 1,8 milliárd forint került a régióba, és jelenleg is 65 pályázat áll elbírálás alatt.

Erős Erika a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának műemléki felügyelője hangsúlyozta, ritka az ennyire alaposan előkészített projekt, ahol a statikai felméréstől kezdve a művészettörténeti kutatásokig minden vizsgálatot elvégeztek.

A tervezők részéről Józsa Ágota beszélt az épületegyüttes múltjáról. Kifejtette, korábban az 1840-es évekre datálták annak keletkezését, ám a mostani kutatások alapján elmondható, az épület magja már 1561-ben állt, ahol a tábori rendőr székháza, kápolna és börtön is működött. Az idők során az épületegyüttes hét-nyolc építési fázison ment keresztül.

1651-ben a régi helyén új kápolna épült, 1737-ben pedig elkészült az utcai helyiségsor. 1784-ben először városi, majd pedig polgári, kelmefestő és kereskedő családok tulajdonba került a ház.

Az 1790-es évek elején készült el az első emelet, majd az 1839-ig terjedő időszakban a második szintet is ráépítették. 1955-56-ban a korabeli műemléki elvek alapján végeztek helyreállítási munkálatokat. Az épületegyüttes egyébként 1926-tól ismét városi kézbe került. A győriek körében elsősorban a Vaskakas Étterem miatt közismert az épület.

Józsa Dávid tervező az épület felújításáról számolt be, mely új kulturális és turisztikai funkciókat kap. Jelenleg a két egymás melletti épület között egy szűk sikátor helyezkedik el. Ennek a helyén alakítják ki azt a központi közlekedőt, amely megteremti a két épület közötti egységet, közvetlen kapcsolatot. A Vaskakas Ház fölé egy a várfaltól ellebegtetett tető kerül, amely túlnyúlik a homlokzaton, mintegy előtetőt képezve a bejárat felett.

Az új tető kialakításával jön létre az a multifunkcionális terület, ami a város egy új közösségi tere lehet. – árulta el a tulajdonos. Az első emeleten emellett kiállítótermek kapnak helyet, a másodikon pedig különböző irodák és kiszolgálóhelyiségek. A földszinten az étterem születik újjá.

Dr. Nagy László hangsúlyozta, budapesti galériák értékes gyűjteményeiből láthatnak majd kiállításokat a győriek, és egy-egy művészeti témájú aukció is színesebbé teszi a programokat. A munkálatok a jövő év tavaszán kezdődnek, és 2013 októberére fejeződnek be.

Papp Zsolt György