Győr+
2011.10.28. 11:00

Tavasszal halad tovább a Bringavonat

Múlt héten fejeződött be a Bringavonat-akció Győrben. Az egyedülálló kezdeményezés célja az iskoláskorú gyerekek fenntartható közlekedés iránti fogékonyságának, elkötelezettségének növelése volt.

Ehhez kapcsolódóan az energiatakarékosság jegyében a klímatudatos szemlélet kialakítását, valamint a fenntartható közlekedési módot használók részarányának növelését szerették volna elérni a szervezők a 6–18 éves korosztály körében.

A Bringavonat a „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” című projekt egyik elemeként valósulhatott meg, s folytatódik jövő tavasszal. A program lényege, hogy az iskolákbaés az onnan hazatekerő gyerekek szervezetten, konvojszerűen, felnőtt kísérővel tegyék meg az utat. A kezdeményezéshez csatlakozott diákokat 2-2 felnőtt kísérő vitte iskolába, így nem kellett mindig autóval menniük azoknak, akiknek szülei kénytelenek reggelente azzal közlekedni. A bringavonathoz nyolc iskola csatlakozott.

Mohos Kristóf, a Fapuma Kerékpáros Egyesület egyik alapítója, a program főszervezője elmondta, az őszi Bringavonat-akció elsősorban megy felmérés volt, amelynek alapján megtudták, hogy az iskolák diákjai milyen útvonalakon járnak az oktatási intézményekbe.

– Az őszi kampányhoz a vártnál sajnos egy kicsivel kevesebb gyermek csatlakozott, mint amennyire számítottunk, ennek legfőbb oka az volt, hogy az iskolakezdés miatt sajnos kevesebb idő maradt meghirdetni az akciót, és minden diáknak megfelelő tájékoztatást adni a kampányról. Ugyanakkor azoktól a gyerekektől, akik a Fapuma Egyesület csapatával tekertek, csak pozitív visszhang érkezett. Tavasszal a Bringavonat kampány két lépcsőben zajlik majd le. Első lépcsőben kora tavasszal osztályfőnöki óra keretében ismertetjük a diákokkal a bringavonat „szolgáltatásait”, és az ősszel elkészült térképek alapján (ezekre a térképekre a gyerekek felírhatták, hogy hol laknak, és hol csatlakoznának szívesen a Bringavonathoz) megmutatjuk az őszihez képest javított és módosított útvonalakat. Második lépcsőben pedig négy héten keresztül kísérjük a diákokat az iskolába, és haza is – mondta Mohos Kristóf.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter