Győr+
2014.05.10. 07:58

Tarr Béla vezeti idén a dél-koreai Ázsiai Filmakadémiát

A következő ázsiai filmes nemzedék felkészítésével foglalkozó workshopot minden év őszén rendezik meg a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválhoz (BIFF) igazítva.

Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező lesz az Ázsiai Filmakadémia (AFA) elnevezésű oktatási program idei vezetője. Az egyebek mellett a Kárhozat és A torinói ló című filmek alkotója a dékán szerepét fogja betölteni a szeptember 25-étől október 12-éig tartó programban.

 

Az 58 éves filmrendezőtől nem állnak távol az oktatási kezdeményezések: a közelmúltban indított filmes posztgraduális képzést a dél-horvátországi spliti egyetemen. Tarr számára Puszan sem ismeretlen, 2012-ben ő volt ugyanis a BIFF két versenyszekciójának egyikében a nemzetközi zsűri elnöke.

 

Az Ázsiai Filmakadémia idei vezető mentora Szong Il Gon dél-koreai rendező lesz. A program résztvevői a filmkészítés gyakorlati és elméleti oldalába is belekóstolhatnak rövidfilm-készítés, műhelygyakorlatok, mesterkurzusok és speciális előadások keretében – adta hírül a The Hollywood Reporter című filmes szakportál.

 

A jelentkezők Ryszard Lenczewski lengyel filmoperatőrtől leshetik el a kamerakezelés fortélyait. Oh Szok Gun, a Puszani Filmbizottság elnöke idén is a helyettes dékán pozícióját fogja betölteni, immár negyedik éve.

 

A BIFF által szervezett oktatási programot különböző események fogják színesíteni a közelmúltban partnerségre lépett Ázsiai Filmakadémia, a New York-i Filmakadémia, valamint a képző- és filmművészetet oktató floridai Full Sail University szervezésében. Az ázsiai filmek legrangosabb mustrájának számító Puszani Nemzetközi Filmfesztivált október 2. és 11. között rendezik.

 

hirado.hu