Győr+
2011.09.10. 18:38

Táncol a tér, a pannonhalmi őszibarack lett Győr pálinkája (Helyszíni tudósítás)

Mi illik egy piros, táncos cipőhöz? - kérdezik a néptáncosok az egyre jobb hangulatba került közönségtől? Hát a párja, mondja a megfejtést egy fiatal hölgy egy kakasos nyalóka reményében. A hangulat emelkedett. A város pálinkája a pannonhalmi őszibarack lett.

A színpad előtti téren körtáncot ropnak a győriek és a pálinkafesztiválra ide érkező magyarok és külföldiek. Muszka György és Ilonka tanítja a lépéseket, talpalávalót húz a Csűrös zenekar Kiscsipással.

Egy körszakállas férfi kenguruban vigyorgó kisfiával táncol.

– Ha már pálinkát nem kaphat a gyerek, legalább mozogjon – kiáltja ki az apa a körből.

A meleg idő ellenére fogy a pálinka, egymásnak ajánlgatják az emberek a faházak gazdag választékát.

pálinkafesztivál

Van, aki a délelőttjét is a téren töltötte, hazament ebédelni, felesége korholása elől egy rövid szundikálásba menekült, aztán a béke jegyében este már együtt tértek vissza.

– Csak azért jöttem vele, hogy ne igyon sokat – magyarázza az asszony.

– Mennyi a sok? – kérdezzük.

– Két pálinkát még ihat – mondja engedékenyen.

Rövidesen a Csillag születik műsorban feltűnt Kutyakölykök mutatkoznak be.

Asztalunkhoz jött Mátyus Tamás, aki barátnőjével Veszprémből érkezett a fesztiválra. Kéthavonta elugranak városunkba, a Famulus hotelben már törzsvendégek, körülnéznek, részt vesznek a programokon, jól érzik magukat.

tamás

– Remekül alakul a hangulat – mutat körbe Tamás a téren. Már a szilva és az alma pálinkát is megkóstolta.

– Azért is jöttem el a pálinkafesztiválra, mert itt nem futok össze minden sarkon egy ismerőssel, ki tudok kapcsolódni- tette hozzá.

A sikeres tánctanítás után beszéltünk Kerese Annával, aki Csornáról jött. Ő a Bezerics pincészet kajszi pálinkáját kóstolta meg.

anna

– A hangulat jó, tetszik a műsor, érdekel a kézműves foglalkozás, s nagyon jól éreztem magam a tánctanításon – mondja Anna.

A mellette ülő húga, Kerese Dóra a Széchenyi István Egyetem közlekedés mérnök hallgatója.

– Idén nézőként látogattam el a fesztiválra, ugyanis tavaly felléptem. A Csorna Pántlika Néptáncegyüttes tagja vagyok, immáron 15 éve. A tavalyi pálinkafesztiválon a rábaközi, szilágysági táncot adtuk elő – meséli.

dóra

Dóra a Gusto pincészet cigánymeggy pálinkát kóstolta meg. Arca pírján azt láttuk, nem hatástalanul.

Este hétkor az Ajka-Padragkút Táncegyüttes lép fel, a Cserók tánccsoport, valamint győri együttesek következnek. Fél kilenckor a Muzsikás együttes fergeteges műsora várható.

fiatalok

Zsúfolásig tele a tér. Sokan attól féltek, hogy a pálinkafesztiválnak nem lesz akkora közönsége, mint a bornapoknak volt. Az esti hangulat és tömeg élő cáfolata ennek a félelemnek.

Igaz, a zene is boszorkányosan szép. A magyar sorstörténet, a lelkeket évszázadokon át megőrző humor parázslik át ezen a muzsikán.

A fellépők is kitesznek magukért, remek a közönség, mondják, s bár nem meglepő számukra, hogy könnyen táncba tudják hívni a nézőket, örülnek, hogy a fiatalok és az idősek rábeszélés nélkül, boldogan ropják velük együtt.

Sokan várják a magyar zenekultúra kiváló követének, a Muzsikás együttesnek a fellépését.

Találkoztunk pálinkázókkal, akik a szlovákiai Dunaszerdahelyről jöttek át mulatni és zenét hallgatni.

Borkai Zsolt polgármester már a bornapokon elmondta: a rendezvények egyik célja a turistacsalogatás, de a legfontosabb mindenképpen az, hogy a győrieknek szervezzenek programot, alkalmat teremtsenek az együttlétre, a közös poharazásra, a beszélgetésekre.

A győriek pedig a jelek szerint élnek is az alkalommal.

Sánta Norbert és Horváth Zsolt már az általános iskolában is barátok voltak, nem csoda, hogy a pálinkanapokra is együtt érkeztek. Még amikor nem ittak, akkor is remek hangulatban beszélgettek, ugratták egymást.

zsolti

Norbi tavaly is részt vett a fesztiválon, nem tagadja, hogy elsősorban a pálinka miatt. Zsolt az idén a Kutyakölykök műsorára és a néptánosok bemutatójára volt elsősorban kiváncsi. A gyors kóstoló után Norbi az ágyas áfonyát és a feketeribizlit kedvelte meg, Zsolt a bolyhos almát és ő is a feketeribizlit emelte ki a választékból.

Ölelkező párt láttunk meg. Boros Krisztián és Kiss Enikő idén látogattak ki először a fesztiválra. A pár fél éve van együtt, s kicsit messzebb is ültek a tömegtől, hogy “romantikázzanak”. A szőlő és a málna pálinkát kóstolták meg.

pár

A másik szerelmes pár tegnap is kilátogatott a pálinkafesztiválra. Németh Nikoletta az ETO Parkban dolgozik, s nagyon szereti ezeket a fesztiválokat. Kapuvári származása miatt is tetszik neki, hogy az ilyen programok felidézik a régi hagyományokat.

niki

– A Márkházi pincészet a kedvencem, tegnap is kóstoltam háromfélét az italukból. Ma a szedres ízű pálinkát próbáltam ki, s nagyon ízlik – teszi hozzá Niki.

Párja,Szemethy Márk győri születésű, de most Pesten él. Szívesen visszajár ezekre a programokra. Tetszik neki- ahogy ő fogalmaz: a milliő, a gazdag pálinkafelhozatal.

Szamosi László helybéliként érkezett barátaival a fesztiválra. Tetszik nekik a hangulat, jól érzik magukat. A birspálinkát kóstolta meg, de kedvence a körte ízű. A gyorplusz munkatársait is elcsábította egy italra, mi a málna ízű pálinkát próbáltuk ki.

szamosi

– Annyit hadd mondjak el, hogy csak alkalmi pálinkafogyasztó vagyok – teszi hozzá.

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezéigazgatója hírt hozott.

barabás

– Pannonhalmi őszibarack-pálinkánk lett a város pálinkája – újságolta.

– Gratulálunk! Hogy tetszik a rendezvény?

– Nagyon. Nézzen körül, mennyi ember van itt. Pannonhalmi faházunkhoz alig lehet odaférni. Kultúráltan fogyasztanak az emberek, a kínálat pedig rendkívül igényes. Örvendetes, hogy a pálinka egyre jobban elfoglalja jogos, méltó helyét a nemzeti italok sorában.

A tér éli harsány, önfeledt életét, részeget nem látunk, de gyarapodik az egyre jobb kedvű emberek száma.

A gyorplusz.hu stábja mára elköszön, örömmel fogadtunk minden ötletet, tanácsot. Köszönjük a látogatásokat. Holnap újra kinn leszünk a téren.

Jó szórakozást, majd jó éjszakát!

Talp- és kontyalávaló a Széchenyi téren – A pénteki beszámoló