Győr+
2011.09.09. 13:55

Táncmulatság pálinkával a téren

Negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Hagyományok Fesztiválját Győrben pálinkafesztivállal kiegészítve péntektől vasárnapig. A háromnapos rendezvényre az ország legjobb muzsikusai, énekesei és táncosai jönnek el városunkba.

A pálinkát 12 pálinkárium, például a Gyulai, a Savanya, a téti, a borokat a Pannonhalmi és a Soproni Borvidék kínálja.

A programok tematikus napokra osztottak: pénteken Csángó Vigadalom, szombaton Kalotaszeg hajnalig és néptáncgála, vasárnap pedig a Magyar Népzene Ünnepe várja a Széchenyi térre kilátogatókat.

A főszervező, dr. Horváth Zoltán elmondta, a magyar népi hagyományok legjobb képviselőit hozzák el Győrbe.

– Célunk volt, hogy világhírű népzenészek, énekesek mellett mindhárom nap bemutassunk eredeti helyükön élő és működő népzenészeket, táncosok, mestereket – hangsúlyozta a Magyar Hagyományok Háza Alapítvány vezetője.

Pénteken, a csángó program előtt a Magyar Állami Népi Együttes zenekara lép fel Herczku Ágival és Szalonnával, és hajnalig tartó moldvai és gyimesi táncház zárja a napot.

Szombaton 10 órakor indul a kalotaszegi menyegző a városháza mögötti pakolóból, feldíszített szekér viszi a menyasszonyt a kelengyéjével. A Baross út elején történik a lánykérés, amely a hagyományok szerint zajlik majd. A menet énekszóval és csujjogatással halad a Széchenyi térre, ahol lakodalmast játszanak.

Muszka György délután táncot tanít az érdeklődőknek, de énekoktatás is lesz.

A Városi Művészeti Múzeumban folk-filmeket vetítenek, valamint kalotaszegi fotó és cifra szobakiállítás nyitja kapuit. A fesztiválon kalotaszegi asszonyok árulják a portékáikat és lesz gyöngyfűzés, bútorfestés is.

Muszka György elmesélte, a kalotaszegiről azt tartják, hogy a legszebb és legnehezebb magyar tánc.

– Ezzel hazabeszélek, én is onnan származom. Egyébként a mi vidékünk híres a pálinkákról, azért is, mert a bor nem érik be nálunk – tette hozzá.

Szombat este fél kilenctől a Muzsikás együttes lép fel. A népzene azon részét hozzák el, melyek a táncmulatságokon szóltak, lelki felszabadulást segítő dallamokat.

Az együttes egyik alapító tagja, Hamar Dániel szerint nagyon fontos, hogy ilyen rendezvényekkel is őrizzük a hagyományainkat.

– A tradíciók bizonyos mértékben korlátot jelenthetnek, viszont nem negatív értelemben. Nem csak gátolnak minket szokásaink, hanem védenek, kapaszkodót nyújtanak még a szakadék szélén is. A tánc a társas együttlétet jelenti, amely létszükségletünk – mondta, és hozzátette, hogy egy pszichiáter Los Angelesben kúraszerűen alkalmazza a magyar népzenét.

Hamar Dániel azt is elmesélte, régen a falusi hagyományok szerint vitték otthonról a fiatalok a pálinkát, hogy megtanulják használni úgy, hogy ők legyenek az urak felette.

– Remélem, hogy csak idő kérdése, hogy az igazi finom pálinka olyan népszerű legyen világszerte, mint a legmegbecsültebb italok.

Vasárnap, a Magyar Népzene Ünnepén olyan kitűnő énekeseket és muzsikusokat hallhatunk és láthatunk, mint Sebestyén Márta, a Buda Folk Band, Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes, valamint Szalonna és bandája.

Portálunk élőben közvetít a fesztiválról, a gyorplusz.hu munkatársait keresse a Széchenyi téren!

Zoljánszky Alexandra