Győr+
2011.09.28. 12:45

Tanácsok példákkal a győri devizahiteleseknek

A parlament által múlt héten elfogadott törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék. Sokan ezért hitelt vesznek fel, mások pedig eladásra bocsátják ingatlanjukat. Olvasóinknak Csörnyei Tamás, az Ingatlan 4 You Kft. ügyvezetője, okleveles ingatlanszakértő ad tanácsot.

Dilemma a válságban

A 2005-től kialakult kínálati piac a gazdasági világválság hatására egyre jobban romlott. A devizahitellel terhelt lakóingatlan tulajdonosok a megnövekedett tartozásuk miatt lehetetlen helyzetbe kerültek. Akadt, akinek több millióval nőtt a hiteltartozása. Sokan ezért próbálnak élni azzal a lehetőséggel, hogy egyben visszafizetik a felvett hitelüket. Vannak, akik hitelt vesznek fel ennek érdekében s vannak, akik ingatlanjukat eladják- vázolja fel a kialakult dilemmát Csörnyei Tamás.

Elöljáróban idézi az új lehetőségeket: A múlt héten elfogadott végtörlesztés törvény szerint kedvezményesen, azaz 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2 forintos jen árfolyamon lehet visszatörleszteni a bankoknak a felvett hiteleket, ha a folyósításkori árfolyam ezeknél nem magasabb. Az erre vonatkozó igényeket december 30-ig kell benyújtani az ügyfeleknek, akiknek utána 60 napjuk van a fizetésre.

Csörnyei Tamás felhívja a lakásukat értékesíteni szándékozók figyelmét arra: A válság előtti piaci áron nem tudják eladni ingatlanjukat a tulajdonosok, mivel egyre többen kínálják a lakásukat. Ebben a helyzetben csak reális piaci áron szabad meghirdetni a lakást, ellenkező esetben nem lesz rá vevő, mert találnak ennél olcsóbbat is a széles választékból.

Az eladó és a vevő is jobban járhat

Aki eladni kívánja ingatlanát, pontosan számolja át, hogy a végtörlesztés kapcsán milyen előnyökhöz juthat – mondja a szakember és sorolja a szempontokat.

Érdemes a lehetőséggel élniük azoknak is, akik később, akár 5 év múlva akarják csak eladni a lakásukat. Számukra javasolt a deviza hitel forintra váltása. Fontos persze az ingatlan reális árának meghatározása, ez ügyben érdemes szakértőhöz fordulni – teszi hozzá.

– Olyan vevőt válasszunk, aki miatt jelezni lehet a végtörlesztési szándékot A vevőnek olyannak kell lenni, aki a jelzéstől számított 60 napon belül ki tudja fizetni az összeget – figyelmeztet az ügyvezető.

Az ingatlanszakértő a vevő oldaláról is vizsgálja a kialakult helyzetet. Szerinte nemcsak azoknak kedvez a lehetőség, akik eladni kívánják ingatlanjukat, hanem azoknak is, akik vásárolni szeretnének. Az ügyvezető kiemeli: próbáljanak olyanoktól vásárolni, akik a törvény adta lehetőséggel élni akarnak, s e miatt muszáj nekik a piaci ár alatt is eladniuk lakásukat. A vevők kihasználhatják a kínálkozó lehetőséget, most olcsóbban juthatnak az ingatlanhoz, ám 2012 januárjától visszarendeződik a jelenlegi szintjére a piac.

Mennyi marad az eladó zsebében?

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztési törvény a piacon rövidtávon előnyhöz jutatja az eladókat és a vevőket is. Annak ellenére, hogy olcsóbban adják el ingatlanjukat, – amivel ugye a vevő jár jól – a kevesebb törlesztési teher miatt az eladónak is több marad.

Csörnyei Tamás példaként emelt ki egy Győrújfalun levő 1440 négyzetméteres telken lévő, 2008-as építésű, geotermikus energiával üzemelő családi házat. A ház most 43 millió 500 ezer forintba kerül, egy hete 52 millió 900 ezer forintért árulták, azaz a reális áron. A tulajdonosnak 180 forintos svájci frank árfolyamon történő végtörlesztés esetén még úgy is megéri eladni, hogy csaknem 10 millió forintot enged az árból.

Olcsóbb lakásban, de hitel nélkül, nyugodtan

Egy másik példa alapján van egy 30 százalékos hitel önerővel 10 millió forintot érő lakóingatlan, melyet eladásra kínáltak. Ha a tulajdonos veszteség nélkül akarja értékesíteni ingatlanát, akkor 13 millió forintot kell kapnia. Ez viszont lehetetlen, mert 2007 óta az árak körülbelül 20 százalékot estek. A tulajdonos tehát reálisan 8 millió forintért tudja kínálni, így elbukja a befizetett önerőt, ami ugye a konkrét esetben 3 millió forintot jelent. A banknak pedig további 2 milliót kell fizetnie, így a teljes veszteség 5 millió forint, ha a 2007 óta fizetett részleteket nem számoljuk bele. A hitel tőkenövekedése miatt a veszteség tehát 3 millió forint, a piaci árak csökkenése miatti pedig két millió forint. Az utóbbi azokat nem érinti, akik egyből vásárolnak ingatlant, mert ebben a helyzetben ők is olcsóbban jutnak hozzá – tudhattuk meg az ingatlanszakértőtől. Példáját úgy summázta: Az előbbi példa alapján a veszteség a rögzített árfolyam miatt csak 1 millió 300 ezer forint lesz.

Csörnyei Tamás szerint a törvény lehetőséget kínál arra, hogy a kilátástalan hitel csapdából ki lehessen lépni és újra kezdeni akár egy olcsóbb ingatlanban, akár egy albérletben, de hitel nélkül, nyugodtabban.

Kovács Veronika