Hirdetés
Győr+
2012.03.29. 16:04

Talamba

A Talamba hazánk legnépszerűbb ütőegyüttese lép fel a Győri Ütős Fesztiválon, szombaton 19 órától a Richter Teremben. Három lemezük jelent meg, évente több mint száz koncertet adnak. A csapat vezetője: Zombor Levente.

Hirdetés

Honlapjuk szerint az öt barát az alapítás óta, tizenhárom éve együtt játszik. Minek köszönhető ez a szokatlan stabilitás?

Hirdetés

– A Talamba megalakulásakor még a debreceni Liszt főiskola ütőhangszeres hallgatóiból állt, a diplomaosztást követően öten folytattuk a munkát. Kezdetben egy debreceni, salétromos pincében próbáltunk, később, 2007 szeptemberében Gödöllő városától kaptunk segítséget, együtt tudtunk maradni.

Hol van a helye a zene világában az ütős hangszereknek és a Talamba produkcióinak?

– Sajnos a mai napig azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagy többsége még mindig csak a dobot és a cintányért ismeri az ütőhangszerek közül. Pedig ötezer féle létezik belőlük a világon. Ezért gondoljuk azt, hogy egy ékszerdoboz van a kezünkben és ezt kell megmutatnunk a közönségünknek. A Talamba mindig az új utakat kutatja, ennek az eredménye az új crossover műsorunk és a Talamba and the Gypsies is.

Talamba and the Gypsies. Mit takar ez a cím? Mire készüljön a győri koncert közönsége?

– A Talamba 2011-ben megalkotta a világ egyetlen ütőegyüttes-cigányzenekar formációját. Az Artisjus-díjas ütőegyüttes és a magyar kávéházi cigányzene jeles és autentikus képviselőinek találkozásából született meg ez a különleges koncert, amely a virtuóz futamok mellett a bensőséges hangulataival, a világon egyedülálló hangzásvilágával ragadja meg a közönséget. “Spirit of Life” az érzés, ami kell!

A Talambához hasonlóan tizenhárom éves győri ütős fesztivál milyen értéket képvisel az önök, a szakma szemében?

– Magyarországon elsőként Győrben alakult ütőegyüttes Várai László vezetésével, még a 70-es évek elején. Ennek köszönhetően mindig kiemelt helyet töltött be a város az országos ütőhangszeres életben. Győr és Debrecen az a két város, ahol megteremtődött az ütőhangszeres kultúra, a versenyek, seregszemlék, fesztiválok hazai hagyománya. A győri fesztivál ma már nemzetközi esemény, amely egyben a zeneiskolás korosztály versenye is. Nagyon fontos, hogy betekinthetünk egymás munkáiba és generációk cserélhetnek tapasztalatokat.

Földvári Gabriella

likeold
a fb oldalunkat