Győr+
2011.06.27. 12:29

Szünidei étkeztetés 400 győri gyermeknek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a települési önkormányzatok összefogásával csak Győr-Moson-Sopron megyében közel 10 ezer rászoruló gyermek kaphatja ingyen az ebédet a szünidőben.

A legtöbb általános iskolás Győrben részesül az ellátásban, a kisalföldi megyeszékhelyen tavaly óta 10 százalékkal emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok száma. Azokról a diákokról beszélünk, akik a tanév során is gyakran kérnek repetát, mert otthon nem kapnak eleget enni, és a nyári étkeztetés nélkül félő, hogy a vakáció alatt éhezniük kellene.

A kicsengetést követő első napon sokan álltak sorba a nyári menzáért Győrben. Az önkormányzat által kibocsátott utalványért cserébe vehetik igénybe az ellátást a diákok, akiknek többsége szülői kísérettel, éthordóban vitte el az ebédet.

„A közgyűlés által elfogadott nyersanyagnormák szerint dolgozunk, ami jelenleg 244 forint, ebből ki kell jönni. Hát, a mai menüt mondanám, ami rántott hal rizzsel, gyümölcsleves, és még savanyúság van hozzá” – tudtuk meg Patonai Lászlótól, az ellátást biztosító győri kft. ügyvezetőjétől. A hosszú évek óta a vendéglátásban dolgozó szakember elmondta, bizony sokan megijedtek, amikor három éve úgy tűnt, az állam megszüntetné az ingyenes gyermekétkeztetést. Győrben a tanév közben is sok gyermek szorul repetára, számukra az iskolai konyhák hétfőn és pénteken igyekeznek bőségesebb táplálékot biztosítani. Patonai László azt is elárulta: a hét vége előtt a főétel után többnyire pogácsát adnak a gyerekeknek, amit sokan elcsomagolnak és hazavisznek, hogy otthon is legyen mivel pótolniuk a kimaradó reggelit, vacsorát.

A rászoruló gyerekek augusztus végéig, a vakáció 55 napja alatt jutnak meleg ebédhez a megyeszékhelyen. A városban tavaly óta 10 százalékkal emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők száma.

„Van olyan nap, amikor négyszázan esznek, van, amikor kevesebben. 3,5 millió forintot nyert önkormányzatunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán, a feltételek szerint ehhez tettünk közel ennyit hozzá. Így tényleg nincs akadálya annak, hogy a gyerekek nyáron is hozzájussanak a szükséges meleg étkeztetéshez” – tájékoztatott Páternoszter Piroska. A győri Polgármesteri Hivatal humánpolitikai főosztályvezetője hozzátette: az önkormányzat számos lehetőséget kínál a gyerekeknek a nyárra. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne az utcán töltsék a szabadidejüket, hanem hasznos elfoglaltságot találjanak maguknak.

Az idén is rendelkezésre áll a nyári napközi, ami ebben az évben a Gyárvárosi-iskolában működik. A szolgáltatásra 13 millió forintot fordít a város.

Tavasszal több városrészben is fórumot tartottak pedagógusok és szülők részvételével, ahol megfogalmazódott az igény arra, hogy néhány iskola nyáron is tárja ki kapuit. Kísérleti jelleggel ezért az Eötvös-iskola, a Fekete-iskola és a Pattantyús-iskola meghatározott időben nyitva tart, és számos időtöltést kínál a fiataloknak. Lesz többek között szülő-diák focimeccs, filmklub, sportrendezvények, számítógépes tanfolyam, főzőcske és filmkészítés is.

Az utcai szociális munkások nyári kiemelt feladata, hogy az utcán csellengő gyerekeket megkeressék, megszólítsák, és kedvet csináljanak nekik, hogy inkább a szervezett programokat válasszák.

Szabóné Vörös Ágnes, a Népjóléti Osztály vezetője felhívta a figyelmet, azok a családok, akiknek rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jár, és ingyenes étkeztetésben részesülnek, időben adják be igényüket, hogy a következő tanévben is jogosultak legyenek. Hozzátette, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők évente két alkalommal 5800 forintos támogatást kapnak, amelyből az egyik az iskolakezdéshez kapcsolódik, így ezt az összeget augusztusban utalják.

Azok a családok, akiknek még így is túl nagy terhet jelent az iskolakezdés előtti bevásárlás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is kérhetnek, ami szintén évente két alkalommal igényelhető.

Bakács László