Győr+
2016.09.04. 12:52

Szülinapos a győri termelői piac – fotókkal!

Ezúttal is több tucatnyi árus érkezett vasárnap a Győr környéki településekről, friss őszi árukészlettel.

Egy évvel ezelőtt rendezték meg az első kisalföldi őstermelői piacot a felújított Dunakapu téren.

 

Vasárnap is több tucatnyi árus ékérkezett a Győr környéki településekről, friss őszi árukészlettel, de ismét eljöttek a sajtosok, a füstölt árut kínáló kereskedők, a mézesek, a lekvárosok és szörpösök, az édességárusok. Kaphatók különféle szárított fűszernövények, alma és gomba chipsek, és csodás virágok.

Ezúttal is újabb érdekességeket fedeztük fel a forgatagban, egy német hölgy például, a hazájában megszokott krumpli- és zöldbab salátát kínálta üvegekben eltéve „savanyúságként”. Azt mondja. a vasárnapi rántotthús mellé kiváló köret. Saját maga, vegyszermentesen termeszti a zöldségeket, gyümölcsöket, és mindent adalék mentesen dolgoz fel.

Varga Zoltán nyúli termelő, saszla szőlőt kínált, valamint a tavaly készített mustjából is lehetett kóstolni, vásárolni. Azt mondja, a két hét múlva esedékes Terményáldáson is ott lesz, akkor már a friss mustját fogja kínálni a győrieknek, a szőlőjét pedig a szerdai és csütörtöki győri belvárosi piacon lehet beszerezni. A szakember valószínűnek tartja, hogy október közepéig kitart a termés.

Francsics Lotti állandó vásárló a havonta egyszer megrendezendő termelői piacon. Most is, mint mindig különlegességekre vadászott. Talált is érdekes paradicsomokat, feketét, barnát, csíkosat. Hat-hét féléből készít ebédre salátát, friss, édes kukoricával. Az öntet gyömbér, citrom és méz keveréke lesz rá. A gasztroblogger vásárolt csicsókát is, amelyet megpucol, olasz fűszerkeverékkel megszórva, sütőben süt ropogósra. Desszertnek a szintén a piacon vásárolt fügét négy részre vágja, friss kecskesajttal tölti meg és diósgrillázzsal szór rá. Lotti imádja a Dunakapu téri piacot,  mert központi és kulturált helyen van, és úgy tapasztalja, hogy egyre több a minőségi termékeket árusító termelő is, akikkel szívesen elbeszélget. A piac amúgy is a találkozások és csevegések helyszíne is- vallja.

Serfőzőné Tóth Andrea is arról beszélt, hogy az egy éve indított kezdeményezés elérte célját, egyre több az árus és a vásárló, vasárnapi családi program lett a győriek számára. A vásárlás mellett színvonalas programok szórakoztatják a térre látogatókat, délelőttönként a gyermekeknek délutánonként a felnőtteknek szóló előadások, koncertek színesítik a napot. Andrea sajtokat, házi készítésű száraztésztákat, és a friss zöldségféléket vásárol. Szerinte a kisalföldi termelők portékái sokkal ízletesebbek, egészségesebbek, mint az áruházban kaphatóak. Ezúttal is eszekből válogatott, uborkát és cukkinit is vett.

 

Vasárnap a piac este hat óráig várja a vásárlókat, de igyekezni kell, mert a portékák vészesen fogynak! A színpadon az érdeklődőket délután négy órától a Komáromi Egressy fúvószenekar szórakoztatja.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor