Győr+
2017.06.11. 11:49

Szörpfröccsös vasárnap fürjtojással és Huzellával – fotókkal!

A piac mindig agora is. Fórum, a párbeszéd tere. A győri kisalföldi piac ehhez a hangulathoz remek helyi ízekkel járul hozzá.

 

Hú, de jó házi sajt! – lelkendezik a kóstolótól egy idősebb férfi ünneplőben, talán templomba készül,
vagy onnan jött éppen. – Ezt maguk csinálták?
Azért a tehénnek is van köze hozzá – osztják meg a dicsőséget a sajtkészítők.
A másik faház előtt a nyúli öreghegy szőlőlevéről egymás szavába vágva anekdotáznak hárman. A
kézműves édességet kínáló árus előtt két tinédzser gyanakodva méregeti a számukra ismeretlen
cukrokat, aztán nyalókát vesznek és továbbpörögnek a gördeszkával.
Van itt minden. A kövér rábaközi perec éppúgy, mint a szigetközi méz, gyümölcslé, füstölt kolbász
és töpörtyű.
Teltkarcsú, középidős hölgy egy füstölt sonkadarabot szimatol.
Azt olvastam, hogy a füstöltáru bántja a májat – mondja bizonytalanul az eladónak.
Ami jólesik az nem árt. Nem bolond az ember szervezete, hogy azt kívánja, ami elpusztítja –
bölcselkedik az eladó.
Hát kívánni kívánom, fél kilót is meg bírnék enni belőle – vallja be az asszony, aztán
becsomagoltatja a húsdarabot. Jól eldugja a szatyrába, mintha attól kellene félnie, hogy lebukik az
orvosa előtt.
A fürjtenyésztő fürjtojást kínál, a medvehagyma térségünkben is divat lett, valaki nagy szemű
cseresznyét hoz pár ládával, a kis színpad előtt szörpfröccsöt szívószállal kortyolgató gyerekek
fészkelődve várják a gitáros embert, a Kossuth-díjas Huzella Pétert, a Kalákával húsz évet együtt
muzsikáló énekest, zeneszerzőt. Huzella hatvanhét éves – ezt el is mondja a színpadon -, s azok
közül a művészek közül való, akik tudják: a múltból és a díjakból megélni nem lehet. A
gyerekközönségnek nem számítanak a korábbi elismerések, őket minden alkalommal külön.-külön
kell meghódítani, megnyerni a versnek, a dalnak. Huzella Péternek ezúttal is sikerült.
Egész nap lesznek programok, érdemes megízlelni a piac hangulatát.
Az önkormányzat Védd a helyit, vedd a Kisalföldit jelszóval létrehívott piaca azért jó és életképes,
mert a vásárlónak nem kell megalkudnia önmagával. Ezekben a termékekben ugyanis nemcsak az
az érték, hogy helyben készülnek, hanem, hogy versenyképesen finomak is. Az igényes és népszerű
kulturális programok pedig marasztalják az embereket a Dunakapu téren.
H.F.
Fotó: Marcali Gábor

Hú, de jó házi sajt! – lelkendezik a kóstolótól egy idősebb férfi ünneplőben, talán templomba készül, vagy onnan jött éppen. – Ezt maguk csinálták?

Azért a tehénnek is van köze hozzá – osztják meg a dicsőséget a sajtkészítők. A másik faház előtt a nyúli öreghegy szőlőlevéről egymás szavába vágva anekdotáznak hárman. A kézműves édességet kínáló árus előtt két tinédzser gyanakodva méregeti a számukra ismeretlen cukrokat, aztán nyalókát vesznek és továbbpörögnek a gördeszkával.

Van itt minden. A kövér rábaközi perec éppúgy, mint a szigetközi méz, gyümölcslé, füstölt kolbász és töpörtyű.

Teltkarcsú, középidős hölgy egy füstölt sonkadarabot szimatol. Azt olvastam, hogy a füstöltáru bántja a májat – mondja bizonytalanul az eladónak.

Ami jólesik az nem árt. Nem bolond az ember szervezete, hogy azt kívánja, ami elpusztítja – bölcselkedik az eladó.

Hát kívánni kívánom, fél kilót is meg bírnék enni belőle – vallja be az asszony, aztán becsomagoltatja a húsdarabot. Jól eldugja a szatyrába, mintha attól kellene félnie, hogy lebukik az orvosa előtt.

A fürjtenyésztő fürjtojást kínál, a medvehagyma térségünkben is divat lett, valaki nagy szemű cseresznyét hoz pár ládával, a kis színpad előtt szörpfröccsöt szívószállal kortyolgató gyerekek fészkelődve várják a gitáros embert, a Kossuth-díjas Huzella Pétert, a Kalákával húsz évet együtt  muzsikáló énekest, zeneszerzőt. Huzella hatvanhét éves – ezt el is mondja a színpadon -, s azok közül a művészek közül való, akik tudják: a múltból és a díjakból megélni nem lehet.

A gyerekközönségnek nem számítanak a korábbi elismerések, őket minden alkalommal külön.-külön kell meghódítani, megnyerni a versnek, a dalnak. Huzella Péternek ezúttal is sikerült. Egész nap lesznek programok, érdemes megízlelni a piac hangulatát. Az önkormányzat Védd a helyit, vedd a Kisalföldit jelszóval létrehívott piaca azért jó és életképes, mert a vásárlónak nem kell megalkudnia önmagával.

Ezekben a termékekben ugyanis nemcsak az az érték, hogy helyben készülnek, hanem, hogy versenyképesen finomak is. Az igényes és népszerű kulturális programok pedig marasztalják az embereket a Dunakapu téren.

H.F.
Fotó: Marcali Gábor