Hirdetés
Győr+
2012.04.14. 10:00

Szombaton este is nyitva tart a belváros

Este is nyitva lesz a belvárosi üzletek egy része szombaton, április 14-én 17 és 22 óra között. A Tavaszvárók éjszakájának elkeresztelt akció az egyik első lépése annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja, hogy az üzlettulajdonosok alkalmazkodjanak a megváltozott vásárlói szokásokhoz, és nyitva tartásukat is ehhez igazítsák.

Hirdetés

Antal Sándor, a szervező Győri Ipartestület Belvárosi Üzlettulajdonosok Szakosztályának elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, ezen az estén meg szeretnék mutatni, hogy a belvárosi kereskedők magasabb felkészültséggel, rendezett árukészlettel, udvarias kiszolgálással várják a betérőket. Hozzátette, szomorú tény, hogy az üzletek a hétvége nagy részében zárva tartanak, miközben – Győr dinamikus fejlődésének köszönhetően – a helyi lakosokon kívül egyre nagyobb számú turista is sétál az utcákon.

Egy jó szombat délutánon akár több ezerre is tehető a vásárolni szándékozók száma, ennek ellenére a tulajdonosok már délután egykor bezárják kapuikat – jegyezte meg. (A mostani akcióban sem lesz ez másként, 13 és 17 óra között zárva lesznek az üzletek, utána viszont újra nyitnak – a szerk.)

Hirdetés

A belvárosban több üzlettel is rendelkező kereskedő beszámolt arról is, hogy a mostani akció bejelentése előtt egyeztettek az önkormányzattal, és megállapodtak abban, hogy a megváltozott belváros új igényeihez igazítják három éve kötött együttműködési megállapodásukat. Így célként fogalmazódott meg, hogy a belvárosi üzletek minél nagyobb számban vegyenek részt az önkormányzat kulturális rendezvényeinek színesítésében, népszerűsítésében.

Ezzel nemcsak a városrész életét pezsdítenék, hanem magát a turizmust is, ami újabb és újabb vendégeket, azaz potenciális vásárlókat hoz a történelmi környezetbe. Antal Sándor példákat is hozott: a kereskedők csatlakozhatnának például a Győrkőcfesztiválhoz, amelynek kinti programjain játékos és szórakoztató formában kínálhatnák portékáikat. Vannak még tartalékok a Barokk Esküvőben is. A szakosztály vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a lakosok vagy a turisták is beöltözhessenek korhű ruhákba, emellett feldíszítenék az üzletek kirakatait, sőt, az elárusítók is barokk jelmezt öltenének. Mindez olyannyira elvarázsolná a belvárost, mint a karnevál Velencét.

A most szombatra tervezett akció azonban elsősorban a nyitva tartásról szól, az összefogáshoz a 190 üzletből mintegy 60 csatlakozott, amelyek mögött 40 negyven tulajdonos áll. Az egyik legmeghatározóbb közülük Bognár László, aki szintén csatlakozott a mostani akcióhoz. Ő azt mondja, igazán azzal tudják a forgalmat élénkíteni, hogy ilyenkor kedvezményeket adnak. Az ő boltjaiban (képünkön) például mindenre minimum 20 százalék kedvezmény lesz szombat este. Bognár László azt várja az akciótól, hogy az emberekben tudatosul, hogy a belvárosi üzletek is vannak olyan jók – ha nem jobbak –, mint a nagy áruházak.

Az ipartestület szakosztálya a jövőben több témában is egyeztet az önkormányzattal, ezek között szerepel a parkolás kérdése is.

Wurmbrandt András

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat