Szobrot állítottak az 1958-ban kifogott viza emlékére

Győr+
2019.05.28. 15:26

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVÍZIG) május 28-án elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében annak a vizának a sziluettjét, amelyet 1958-ban fogtak ki a Szigetközben.

Vizeink hosszú távú vándorainak egyik legkülönlegesebbike a Szigetközben korábban gyakran megforduló viza. A keddi rendezvényen Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója köszöntötte a gyerekeket és a meghívott vendégeket, valamint Pannonhalmi Miklós szakértő felhívta a figyelmet az őshonos halfajok védelmére, vándorlási útvonaluk helyreállításának fontosságára. Az eseménynek egy különleges halászélményről való megemlékezés adta az apropóját: a Szigetközben 1958 májusában két helyi halász egy 230 cm hosszú 102 kg súlyú vizát fogott ki. Az igazgatóság elkészítette a kifogott hal sziluettjét, és kedden elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében, melyet kisiskolások kísérhettek figyelemmel.

A rendezvényre közel 100 tanuló érkezett a Győr-Ménfőcsanak Petőfi Sándor Általános Iskola, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolájából. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson Sopron Megyei Szövetségének jóvoltából 100 darab előnevelt kecsegét is telepíthettek a tanulók a Dunába.

A gyerekek örömmel vettek részt a színes programban, melynek során a haltelepítés és a sziluett kihelyezése mellett megtekintették a halátjárót, megismerték annak jelentőségét.

ÉDUVIZIG

Fotó: MTI/Krizsán Csaba