Győr+
2011.09.29. 08:12

Színművészetis vizsgaelőadások a 20 éves győri Vaskakas Bábszínházban

Húszéves a győri Vaskakas Bábszínház; a most induló jubileumi évad igazi újdonsága lesz, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem öt végzős, rendező szakos hallgatója a Vaskakasban viszi színre vizsgaelőadását.

A győri bábszínházban a 2011/2012-es évadban összesen nyolc bemutatót tartanak. Vasárnap lesz az első, a Borsószem hercegkisasszony premierje az egyetemista Erdeős Anna rendezésében – mondta Csobod Eszter, a Vaskakas munkatársa az MTI-nek, hozzátéve, hogy a szövegkönyvet a rendező írta Markó Róberttel közösen Andersen meséje nyomán.

A Grimm testvérek Piroska és a farkas című meséje alapján készült Kis Piros című produkció rendezője az egyetemista Bereczki Csilla. Évfolyamtársa, Fige Attila állítja színpadra az ugyancsak Grimm-mese nyomán készült Jancsi és Juliska című mesejátékot. Mindkét kompozíciót októberben mutatják be a Vaskakas Bábszínházban.

Szintén két egyetemi hallgató, Kovács Petra és Halasi Dániel rendezésében láthatja a közönség a Hófehérkét és a Holle anyót a színházi szezon második felében.

A Csizmás kandúrt a Grimm testvérek meséje nyomán Veres András Blattner-díjas rendező írta, s állítja színpadra. A jövő márciustól látható produkcióban a társulat valamennyi tagja közreműködik.

Az együttes folytatja a korábbi évadokban nagy sikert aratott csecsemőszínházi előadásainak sorát. Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója a Cini-cini muzsika, Tengely Gábor rendező pedig Ba-ba-ba címmel visz színre előadást, amelyet akár féléveseknek is ajánlanak, a felső javasolt korhatár pedig három év.

A Vaskakas két új tagja közül Somodi Rékával a Jancsi és Juliskában találkozhat először a közönség, Hoffer Károly pedig a Ba-ba-ba csecsemőszínházi előadásban mutatkozik be.

Az együttes több külföldi vendégjátékra készül az évadban. Az aradi Underground Fesztiválon a nagy sikerű, felnőtteknek szóló Kádár Kata revüt mutatják be október 7-én. A Csallóközi Táncháztalálkozón, Nagymegyeren pedig a gyerekeknek készült sikerdarabot, A suszter álmát adják elő október 22-én. Ezen túl cseh- és törökországi meghívásoknak is igyekeznek eleget tenni.

A 20. születésnapot októberben ünnepli a társulat, ebből az alkalomból a hónap közepén a győri Megyeház előtti téren előadásokkal, játékokkal, kiállítással és születésnapi tortával várják az érdeklődőket.

(MTI)