Nem sok időnk maradt a friss, zsenge spárgák beszerzéséhez, de aki hozzájut, ezt a salátát mindenképpen próbálja ki.
Egyszerű, gyors, üdítő és a sok meglepetést tartalmaz. Elsősorban, hogy a spárgát eperrel kombináltam, ami már egy régóta bevált szokás, de sokan tartunk tőle mindaddig, amíg nem kerülnek egyszerre a villánkra. Másodsorban, hogy az eper savanyúság is lehet. Olyannyira édes, ízes a saláta, hogy az eper lett a savanyú eleme. Természetesen sokat segít rajta a citromlé, amit ráfacsarok, de az eper reagál erre a legjobban. Szép, színes, és ez az a saláta, aminek azonnal érezzük az egészséges hatását. Nagyon intenzíven tisztítja minden belső szervünket és több energiánk lesz tőle. Mindezt egy langyos bodzateával kísérve le is tudtuk a napi egészségtudatos étkezésünket és vitaminbevitelünket. A salátát bátran lehet variálni. Én sütnivaló sajttal próbáltam, később pedig köretként bulgurral és mustáros csirkével.
Bevásárlólista (2 személyre):
200 g spárga
200 g eper
200 g grillsajt
1 citrom leve
1 ek méz
fél kk só
friss bors
2 ek olaj
Elkészítés:
1. A spárgát, miután megmostam 2x és levágtam a száruk fás részét, 2 ek olívaolajon, fél kiskanál sóval 5-6 percig párolom fedő alatt. Ezt követően ráfacsarom a fél citrom levét és addig pirítom, amíg meg nem puhul a legvastagabb része is (max. 3-4 perc).
2. A sajtot közepes kockákra vágom és egy ek mézen, 2-3 tekerés friss borssal megpirítom.
3. A spárgát felszeletelem, az epret is, egy tálba öntöm, hozzáadom a sajtot és elkészítem az öntetet.
4. A citromot, kevés sót, mézet alaposan elkeverem és ráöntöm.
Tipp: A csirkét olajban és sóban áztattam 1 órán át, majd hirtelen kisütöm, közben mustárral kenegetem. A bulgurt 1 ek olajon, 1 kk sóval, lenmaggal 20 percig fedő alatt főzöm.
#SzarkaZsófi