Hirdetés
Győr+
2016.06.06. 18:15

Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 – kiállítás Győrben

A Lengyel-Magyar Szolidaritás éve keretében, az 1956 júniusi poznani események és az októberi budapesti forradalom emlékére rendeztek kiállítást Győrben, a Megyei Kormányhivatal Árpád út 32. szám alatti épületének aulájában.

Hirdetés

A világtörténelem legnagyobb szovjetellenes felkelésének, a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharcnak és előzményének, a poznani júniusnak állít emléket a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet Poznani Részlege és magyar partnerei által összeállított 32, fényképekkel gazdagon illusztrált tablóból álló utazó kiállítása.

Hirdetés

A hétfő délutáni győri megnyitón Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte: 1956 júniusában Poznanban olyan szél fújt, amelynek a zúgása Magyarországon is érződött. A hatalmas munkástüntetések nagyban hozzájárult a magyarországi események kirobbanásához.

Az1956-os októberi történéseket követően lengyelek tízezrei segítettek adományaikkal a magyaroknak, vért, gyógyszereket és élelmiszert küldtek. A magyar és a lengyel nép ezer éves történelme során megmutatta, hogy a szabadságról, a hazáról nem elég csak beszélni, tenni is kell érte.

A kiállítást Roman Kowalski lengyel nagykövet nyitotta meg, aki szintén a két nép közötti ezer éves közös múltat, barátságot emelte ki. Hangsúlyozta, különleges év az idei, hiszen februárban a két ország parlamentje a szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot. Számos eseményt, megemlékezést szerveznek mind Budapesten, mind pedig Poznanban, de a legfontosabb az, hogy találkoznak a lengyel és a magyar emberek – mutatott rá a nagykövet.

A fotók és a mellettük olvasható magyar, lengye és angol nyelvű tájékoztatók érzékeltetik, milyen sorsközösség alakult ki 60 évvel ezelőtt a magyar és a lengyel nép között. A kiállított korabeli dokumentumok a két városnak, Poznan és Budapest hősies áldozatvállalásának a dokumentumai.

A tárlat azt is szemlélteti, hogyan él máig az 56-os események emléke a két városban és a két nép tudatában. Ezt a lengyel-magyar barátságról szóló érzést kell tovább örökíteni a fiatalokban, ezért szeretnék a szervezők, minél több iskolába eljuttatni a tárlatot.

A lengyel nagykövet számára azért is fontos a győri kiállítás, hiszen Győr és Poznan testvérvárosok, az itt élő embereknek meg kell ismerniük Poznan történelmének e szeletét is.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

likeold
a fb oldalunkat