Szerencsetarsoly a Szent István-napi kenyér

Győr+
2019.08.01. 11:23

A Pedró Pékség Szerencsetarsoly fantázianevű kenyerét választották idén a Szent István-napi kenyérnek.

A hagyományos kovászos, minden adalékanyagtól mentes durumliszttel gazdagított, kemencében sült roppanós héjú, levegős lyukacsos bélzetű és éppen megfelelően sós ízű kenyér Vajda Péter és Czakó Zoltán szakértelmét dicséri.

A kenyérversenybe idén félszáz alkotás érkezett és független szakmai zsűri választotta ki a győztest – jelntetették be a fővárosban, az augusztus 20-ai programsorozat sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke bemutatta az idei Szent István-napi kenyeret: a Szerencsetarsoly elnevezésű alkotást a Pedró Pékségből Vajda Péter és Takó Zoltán pékmester készítette. “Durumliszt felhasználásával búzalisztből, hagyományos kovászos eljárással készült. Különleges formájú, ropogós búzakenyér, igazi kézműves munka, amely magas víztartalmú, ezért sokáig friss és puha marad” – mondta Septe József.

A Szent István-napi kenyeret augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, és a tervek szerint országosan is sütik majd.

2015-ben már régiónkból a Pedró Pékség kovászos-tönkölyös kenyere lett a Szent István-napi kenyér, 2018-ban pedig innovatív kategóriában a Hajsza kenyérrel diadalmaskodtak.

A verseny idén 3 kategóriában indult: Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy alternatívát nyújtson azoknak, akik nem fogyasztanak búzakenyeret, továbbá bemutassa a magyar pékek kreativitását.

A verseny legfontosabb kategóriája a Szent István napi kenyéré volt. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, a pékáru csak természetes anyagokat tartalmazhatott, és a termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

fotó: MTI/Balogh Zoltán