Győr+
2017.04.25. 16:14

Szerelmes város: Egyszer volt, hol nem volt…

...volt egyszer egy üzletember, aki Pécsett kirándult, meglátott egy lakatfalat tele szerelmes fémtömeggel.

Mivel szakmájából adódóan – hiszen épp lakatos – ismerte a nyugatról jött szerelemkultuszt, Hauk János arra gondolt, a Győrben nyíló boltja mellett épít ő is egy lakatfalat. Nem is akármilyen született, egy szív alakú fémkeret, ami 40 méterre húzódik befelé az épület falába, hogy ne legyen az a szerelmes zár, amit már ne bírna el.Az első lakat gyermeke születése után nem sokkal került fel, aminek ma már 17 éve. A szerelmespárok nem sokat haboztak, sorra pecsételték meg itt, akár bimbózó szerelmüket, akár hosszú házasságukat – a szívfal tulajdonosa pedig csak bentről figyelte mindezt. Mivel naponta örült ő maga is annak, ha egy pár a boltja mellett vall örök szerelmet egymásnak, úgy döntött, aki felfedezi a falat és megemlíti a boltjában bejövetelkor, kap egy ajándék lakatot. A fal csak telt, telt, így már nem volt nehéz észrevenni.A lakatok boltja mellett egy fehérneműbolt is üzemelt, ahová a szerelmespárok hölgytagjai talán gyakrabban jártak meglepetés ajándékért, akár saját, akár párjuk részére.Éppen ezért a felajánlás még színesebbé vált, a tulajdonos, amint felszereltek egy lakatot, egy fehérneműt ajánlott fel érte.

Ma körülbelül 6500 darab lakat számlálható itt és még mindig van hely, ha pedig elfogy, bővítik a lakatoló lehetőséget. „Bizony az első lakat azért az enyém volt, a mai napig fenn van, a feleségem is őrzi a kulcsát a brifkójában, én pedig egy széfben” – árulja el.A 3-400 kilogrammos erődítmény szívmelengető még az ötletgazda számára is. Nyitáskor naponta olvasgathat új monogramokat és a sok-sok, „Szeretlek”, „Imádlak” gravírt. Természetesen a több száz kilogrammnál súlyosabb ennek az eszmei értéke. A párok visszatérnek sok év után, s keresgélik a sajátjukat, de a szerelem gyakran mulandó, ezt is tudjuk. „Vannak azonban, akik egyedül jönnek, és leszedik a lakatjukat. Náluk van a kulcs, sokáig keresgélik, de megtalálják és el is viszik magukkal. Picit szomorú a jelenet, de ez is hozzá tartozik egy szerelemfalhoz.”

A hevesebb természetűeknek viszont erre már nincs lehetőségük, hiszen a lakat felszerelésénél a mellette lévő csatornába dobják a kulcsot. Talán ez jelenti a legnagyobb bizonyosságot a szerelmükben, esélyt sem hagynak arra, hogy valaha ez megváltozzon. „Rengeteg kulcs van már abban a csatornában, talán nem is szabadna ezt, de mit csináljak velük, hisz’ szerelmesek.”

Tiltott helyen jelentek meg új szerelemlakatok

Néhány hónapja került az első lakat a Kossuth hídra, s az első tilosban járó szerelmespárt azóta többen is követték. Máthé-Tóth Péter, a városi Útkezelő Szervezet szóvivője kérdésünkre elmondta: senki nem kért engedélyt tőlük, habár kellene, hiszen statikailag, illetve a korrózió miatt nem veszélytelen az egyébként kedves kezdeményezés.A jelenségről tőlünk értesültek, így a közeljövőben vizsgálják meg, mi legyen a kitett lakatok sorsa.

 

Szerző: Szarka Zsófia

Fotó: Marcali Gábor