Győr+
2014.05.04. 17:40

Szeptemberben nyitják meg a párizsi Picasso Múzeumot

Öt évnyi renoválás után nyitják meg a Picasso-múzeumot. Az intézményt 1985-ben adták át, és 5 ezer művet tartalmaz.

Az eredetileg tervezett június közepe helyett csak szeptember közepén nyitják meg újra a felújítás miatt öt éve bezárt párizsi Picasso Múzeumot a munkálatok csúszása miatt – jelentette be vasárnap Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter.

 

A miniszter ezzel lezárta az 5000 művet tartalmazó, eredetileg 1985-ben átadott múzeum újranyitásával kapcsolatos, a francia sajtóban napok óta tartó vitát.

 

Claude Picasso, Pablo Picasso és Francoise Gilot fia, aki a családot képviseli a múzeum igazgatótanácsában, egy pénteki interjúban “felháborodásának és nyugtalanságának” adott hangot a múzeum jövőjével kapcsolatban, és felszólította a kulturális minisztert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az intézmény a terveknek megfelelően júniusban újranyílhasson.

 

A világhírű festőművész fia szerint Franciaország “fütyül Pablo Picassóra”.

 

Jean-Francois Bodin, az átépítés megtervezésére felkért építőművész szombaton úgy vélekedett, hogy a múzeum “még megnyílhat” júniusban.

 

Aurélie Filipetti kulturális miniszter azonban vasárnap közleményben jelentette be, hogy a főépület felújítását csak áprilisban fejezték be, és mivel még tovább munkákra van szükség a technikai szárnyban, “az építési szabályok betartása céljából” szeptember közepére tűzte ki a Picasso-múzeum újramegnyitásának időpontját.

 

A gyűjtemény gazdagságán és a múzeum szépségén mit sem változtat a 2014 szeptemberi megnyitás egy öt évig tartó renoválás után – hangoztatta a miniszter.

 

A Picasso Múzeumnak helyet biztosító, 17. században épült ötszintes Hotel Salé munkálatai a párizsi Marais negyedben április 30-án fejeződtek be. Az úgynevezett technikai szárny, amelyet tavaly nyáron kezdtek építeni, május folyamán lesz kész. A felújítás 52 millió euróba (16 milliárd forintba) került, amelyből 31 millió eurót (9,6 milliárd eurót) a gyűjtemény 2008 óta tartó utaztatásából gyűjtött össze a múzeum.

 

Az ötszintes épület teljes területét a Picasso mintegy 5 ezer művét tartalmazó gyűjtemény bemutatásának fogják szentelni, valamint látható lesz a festő saját magángyűjteménye is, s időszakos tárlatokat is szerveznek majd. Az 1985-ben megnyílt intézmény kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra fog nőni, így egyszerre háromszor annyi művet lehet majd kiállítani látni, mint korábban.

 

hirado.hu