Szép városunk van, tengerre néző szobánk nincs

Győr+
2011.08.05. 16:47

„Minden különleges kérésnek eleget teszünk, de azt sajnos nem tudtuk megoldani, hogy vendégünk tengerre néző szobát kapjon” – mesélte egy amerikai látogató furcsa igényét a győri Ibis hotel igazgatója.

2010-ben Győr a 17. legkedveltebb úti cél volt Magyarországon. Cikkünkben két győri hotel vezetője beszél városunk idegenforgalmáról. Abban mindketten egyetértettek: Győr népszerűsítése jó úton halad, hosszú távon nem maradhatnak eredmény nélkül az erőfeszítések.

Az idegenforgalom országos szinten visszaesett az idei szezonban, ez sajnos kihatott Győr turizmusára is. A Rába Hotel vezetője, Horváth Ottó sem maradéktalanul elégedett, mert az év első felében 10 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a szállodában a turisták, mint egy évvel korábban. Júliustól kezdődően viszont fordulni látszik a trend, így év végéig „behozhatják” a vendég éjszakák lemaradásának nagy részét.

A győri Ibis Hotelben főként az üzleti csoportoknál érezhető a visszaesés, turista viszont több érkezett hozzájuk, mint 2010-ben.

– Az üzleti csoportok számának megcsappanása jelentős kiesés a városnak, mivel ők azok, akik többet költenek, több igényük van – magyarázta Czár Lajos, az Ibis igazgatója.

Mindkét hotel vezetője egyetért abban, hogy az üzleti, illetve rendezvény turizmus fellendítéséhez nagyban hozzájárulna, ha Győrben épülne egy megfelelő adottságokkal rendelkező konferencia központ.

Czár Lajos szerint a városmarketing olyan irányba halad Győr népszerűsítését illetően, amely hosszú távon gyümölcsöző lehet a városnak. Fontos, hogy Győr ne csak iparvárosként éljen a köztudatban. Horváth Ottó ehhez hozzáfűzte, a „félnapos kiránduló város” előítélet lebontásában fontos szerep jut a hatékony média szereplésnek, a városi turisztikai értékek hangsúlyozásának.

– Azok a tartalmas, színes szolgáltatásokkal megtöltött, több napos tartózkodásra hívó városi csomagok, amelyeket a szolgáltatók azonos tartalommal – a Győrben elérhető szabadidős programok beépítésével – azonos áron kínálnak, egyelőre nem olyan népszerűek még, mint azt szeretnénk, reméljük, ez változik a jövőben – mondta a Rába Hotel igazgatója.

A jó kezdeményezések egyikét külön is megemlítette Horváh Ottó: a gyerekekkel utazó családokat szólítja meg a Győrkőc fesztivál, amelyre az ország távolabbi részeiből is érkeznek turisták – évről-évre növekvő számban.

Czár Lajos szerint több ehhez hasonló fesztivált kellene rendezni, olyanokat, amelyek a külföldi turistákat is városunkba csábítják.

– Jó lenne, ha kihasználnánk a folyóinkat, hajózhatóvá tennék ezeket, de tudom, hogy nem egyszerű feladat. Jó, hogy van fürdő a városban, valamint azt kellene hangsúlyozni, hogy Győr patinás jellege, számos műemléke mellett rengeteg lehetőséggel, gyönyörű felújított épületekkel várja a turistákat. A belváros tényleg fantasztikus, rengeteg terasszal csábít a szabadidő eltöltésére. Győr olyan város, ahová érdemes kiülni egy teraszra, csak bámulni a várost, hallgatni esetleg a koncerteket a Széchenyi téren, itt érdemes sétálni, csak úgy eltölteni 2-3 napot gondtalanul – sorolta Győr előnyeit az Ibis Hotel vezetője.

Egyelőre főként német turisták érkeznek hozzánk, illetve több román és ukrán nemzetiségű utazik át a városon, és tölt el nálunk egy-egy éjszakát.

– Népszerűek egyébként azok a csoportos programjaink, melyek a három főváros, Budapest, Bécs, Pozsony közelségére építenek csillagtúra szerűen szervezve a napi kirándulásokat – tájékoztatott Horváth Ottó. Ezt erősítette meg Czár Lajos is, aki hangsúlyozta a Szigetköz és Pannonhalma közelségének előnyét is. Elmondta még, hogy nagyszámú kerékpáros érkezik a városba, náluk is sokan szállnak meg. Ők általában az ötven feletti korosztályhoz tartoznak, akik szeretnének egészségesen élni idősebben is, ezért is indulnak el több száz kilométeres utakra kerékpárral.

A Rába Hotelbe buszos utak keretében sok nyugdíjas érkezik, míg az üzleti vendégek körében nagy a szóródás. Népszerűek a családok részére kínált csomag ajánlataik, így a fiatal korosztály is megfordul a hotelben.

– Egy wellness, illetve gyógyszállodával összehasonlítva viszonylag alacsony a törzsvendégek száma, de különböző előnyöket kínálva azon vagyunk, hogy visszatérjenek hozzánk a turisták – hangsúlyozta Horváth Ottó.

Az Ibis Hotelben sok új vendég fordul meg, de vannak olyanok is, akik már több száz éjszakát töltöttek el náluk, valamint számos törzsvendége is van a hotelnek.

A vendégek olykor különleges, esetleg különös kérésekkel is előállnak.

– Ezeket általában megoldjuk, de annak az amerikai vendégünknek a kérését sajnos nem tudtuk teljesíteni, aki tengerre néző szobát szeretett volna, de Rábára néző szobát sem tudtunk adni. Érkezett olyan kérés is, hogy helyezzünk el biztonságban több mint 120 kerékpárt, illetve olyan vendégünk is volt, aki két matracot kért, mert magasan szeret aludni. Az ilyen és ehhez hasonló értelmes kérést igyekszünk kiszolgálni – tette hozzá Czár Lajos.

A Rába Hotelben is előfordult már különleges igény:

– Biztos vannak olyanok, akik még emlékeznek arra, hogy az előző évszázad hatvanas-hetvenes éveiben az éttermi protokoll szerint a forró levest egy alpakka kiöntőből kellett a vendég tányérjába tölteni. Egy korosabb osztrák vendégünk – gasztronómiai régiségek gyűjtője – keresett meg azzal a kéréssel, hogy próbáljak meg neki egy ilyen eszközt felkutatni. A Rába Hotel pincéjének bugyraiban sikerült találnunk ilyet – mesélte Horváth Ottó.

Zoljánszky Alexandra