Hirdetés
Győr+
2012.06.23. 07:11

Szent László-napok: középkori forgatag a hétvégén

Több száz fős sereg hív időutazásra mindenkit ezen a hétvégén az Aranypartra és a belvárosba: Szent László lovagkirályunk ünnepén megelevenedik a középkori hangulat, izgalmas programokban lesz része a kilátogatóknak. Szerdán szakrális programokat rendeznek, Szent László hermája mellett a Szent Jobbot is körbeviszik Győrben.

Hirdetés

Lovasok és gyalogosok indulnak a belvárosba péntek délután 17 órakor, hogy hírét vigyék: két napig korhű kosztümökbe bújtatott lovagok, nomádok és apródok lepik el az Aranypartot. Szombaton közel háromszáz fős sereg vonul végig a belvárosi utcákon 11 és 15 órakor, amely lovasokból, gyalogosokból áll majd, de jön velük a király udvarnépe, illetve zászlóforgatók és hagyományőrző lovagrendek is, és csábítják magukkal az érdeklődőket a Duna-partra, ahol a lovagok és nomádok tábort vernek. A táborokban megelevenednek a hajdani királyi város hétköznapi pillanatai és ünnepi eseményei, kézművesek, mesterségek bemutatói, koncertek és játszóházak várnak kicsiket és nagyokat.

Hirdetés

Tóth Szilárd szervező elmondta, 17 órától kezdődnek a párviadalok különböző fegyverekkel, például bottal, karddal, buzogánnyal és hagyományőrző csoportok is bemutatják tudásukat. Nagyon látványos harcokat ígér egészen estig, amikor is tűzzsonglőrök, tűznyelők és hastáncosok kezdik szórakoztatni az egybegyűlteket, és nem utolsó sorban a királyi párt. Szent Lászlót is megtestesítik ugyanis, a magyar lovagkirályok legfőbb eszményképét. 21 órától a király és serege megküzd a hazájába betört nomád hun csapattal. A műsorban számos kaszkadőrelem kap helyet, igazi fegyverekkel és páncélokkal törnek egymásnak a seregek. Végül Szent László király megbünteti a hazánkra törő nomádokat, majd a harci jelenet után folytatódik a tábori élet.

Szombaton körülbelül száz íjász is érkezik Győrbe, akik a Püspökerdőben mérik össze tudásukat.

Vasárnap délelőtt gyermekprogramok várják a családokat: a Zabszalma együttes 10 órai koncertje után egy zenés interaktív bábelőadást nézhetnek meg a gyerekek Ének Szent György vitézről címmel. Az előadás után játszhatnak a hétfejű sárkánnyal is fakarddal és pajzzsal felfegyverkezve.

14 órától folytatódnak a párviadalok lovas kaszkadőrjelenetekkel, amikor vágtázó lovagok csapnak össze, és kopjatörést, valamint hagyományőrző csapatok bemutatóit láthatják az érdeklődők egészen 20 óráig.

Az érdeklődők mindkét napon kipróbálhatnak kalodákat, a gyerekek ingyen lovagolhatnak pónikon, kisállatokat és szelíd tevét is simogathatnak.

27-én, szerdán a hagyományokhoz hűen László napon díszközgyűléssel tiszteleg a város a lovagkirály előtt, ahol átadják a Szent László-díjakat, valamint a püspökség szentmisével és körmenttel ünnepli a magyar történelem nagy alakját. A körmenetkor két nemzeti ereklyénket, a Győrben „lakó” Szent László-hermát, valamint idén a Szent Jobbot is körbeviszik.

Szent László-napi programok

16 óra Díszközgyűlés az Esterházy-palotában, ünnepi köszöntőt mond és a Szent László Érem díjakat átadja Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.

17 óra A Szent László-dombormű megkoszorúzása a Káptalandombon.

17.15 óra Szent László király szobrának felavatása a Káptalandombon.

18 óra Püspöki szentmise, körmenet: győri bazilika, Káptalandomb, belvárosi utcák.

20.30 óra Ünnepi hangverseny a bazilikában.

Forgalomkorlátozás a lovas felvonulás idejére

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat