Győr+
2011.10.24. 13:14

Szelektíven gyűjthetik az elhasznált elektromos hulladékot az iskolák VIDEÓVAL!

Minden győri középiskolába eljuttatja az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. a Jekko nevű gyűjtőedényt, amely megkönnyíti az elektromos hulladékok szelektív gyűjtését.

Az e-hulladék nem a kukába való, környezetünk védelme érdekében az ilyen hulladék megfelelő gyűjtése és deponálása minannyiunk feladata.

Simon Zsolt, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. begyűjtési koordinátora elmondta, hazánban évente mintegy 120 ezer tonna e-hulladék képződik, ebből mintegy 40 ezer tonnát gyűjtenek vissza.

Az elektromos hulladékok otthoni szelektív gyűjtését könnyíti meg az úgynevezett Jekko gyűjtőedény, amit az Electro-Coord minden győri középiskolába eljuttat. Kiplakátolják az oktatási intézményekben azt a térképet is, ami a gyűjtőpont hálózatot mutatja, hogy mindenki megtudhassa, melyik a hozzá legközelebb eső gyűjtőhely.

Győrött egyébként 32, országszerte 5500 gyűjtőpontban lehet leadni az elhasznált elektromos berendezéseket, elemeket, fénycsöveket.

Sárközi Imre, a használt izzók begyűjtésével foglalkozó Szinflex Plusz Kft. ügyvezetője szerint Magyarországon jól halad az e-hulladék gyűjtés. Az izzók 50 százaléka visszakerül a Szinflex Plusz Kft.-hez, ezzel az eredménnyel országunk elérte az uniós átlagot. Sárközi Imre azt mondja, most a lakosságot kell megcélozni. Ha a háztartások is bekapcsolódnak az elhasznált izzók visszaszolgáltatásába, elérhetjük a 70-80-os begyűjtési arányt.

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg.