Százszor tekertek az apátságig Pannonhalmán

Győr+
2019.06.24. 13:07

Saját határaikat feszegették és küzdötték le azok a kerékpárosok, akik június 22-én, szombaton nekivágtak az I. Everest Challenge teljesítésének Pannonhalmán.

Az elszánt kerekezők azt kísérelték meg, hogy huszonnégy óra leforgása alatt százszor tekerjenek fel a Fő tértől az apátságig, azaz egy napjuk volt arra, hogy megtegyék a 8848 méter szintkülönbséget, amely a tengerszinttől a Mount Everest csúcsáig jutással ér fel.

Még több képért kattintson a fotóra!


A kihívást tizenhárman próbálták teljesíteni, aki ötször föltekert, azt már emlékéremmel jutalmazták, azonban mindössze öt embernek, a Bakony Racing Team négy tagjának – Dr. Timár Zsoltnak, Várallyai Lászlónak, Vock Balázsnak és Marosvölgyi Csabának –, valamint egy pápai kerékpárosnak – Marton Attilának – sikerült századszorra is elérni a az apátságig, ezzel maguk mögött hagyva 160 kilométert, amelynek körülbelül felét tették meg emelkedőn fölfelé.

Vock Balázs szervező, a táv egyik teljesítője elmondta, csapatával közösen döntöttek Pannonhalma mellett. Az Everest Challenge-hez ugyanis olyan helyszínt kerestek, amely szép, meredek, árnyékos, ugyanakkor autóktól elzárt, biztonságos, és valóban kihívást jelent a kerékpárosok számára. Hozzátette, sokat edzenek Pannonhalmán, így tulajdonképpen adott volt, hogy a Gesztenyés Horog mellett teszik le voksukat, de még őket is nagy erőpróba elé állította.

Elárulta, bár legtöbbjük 7000 kilométernél is többet tekert már, az is előfordult, hogy husszonégy óra leforgása alatt a tengerig bicajoztak, mégsem volt könnyű dolguk szombaton. Vock Balázs érezte, hogy önmagával is meg kell küzdenie, de úgy véli, a siker többnyire fejben dől el, így nem volt kérdés: 13,5 óra alatt még három defekt ellenére is megcsinálta a kihívást. Nem csak ő küzdötte le saját határait, szerinte mindenki erőn felül teljesített, aki bevállalta a tekerést. Kiemelte a leggyorsabb bringást, Dr. Timár Zsoltot, aki mindössze körülbelül 10,5 óra alatt pipálta ki a megmérettetést, de a legidősebb társukat, a 62 éves Hardi Jánost is megemlítette, aki elképesztő teljesítménnyel, 50 körrel zárt. Természetesen nem hagyta ki, hogy elmondja, mennyire büszke 12 éves fiára, Vock Andrásra, aki a legifjabb kerekezőként 15 kört hajtott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Pannonhalma méltó helyszíne volt a kihívásnak: a festői környezet kedvezett a bámészkodó turistáknak, a biztató közönségnek, és a kerékpárosokat is motiválta. Vock Balázs két nappal az embert próbáló tekerés után úgy nyilatkozott, nagyon pozitív emlékképek élnek benne a kihívásról, jó érzéssel tölti el, hogy sikerült leküzdenie saját magát és teljesítenie a távot. Ugyanakkor elfáradt, fáj a dereka, és a pihenés helyett jelenleg is dolgozik, így bevallotta, talán ha most kellene döntenie, hogy jövőre újra felteker-e százszor az apátságig, akkor nemet mondana. Persze tisztában van vele, hogy hamarosan a fáradtság helyét is az élmények váltják fel, minden megszépül, és természetesen, ahogy az egy igazi kerékpároshoz méltó, a túlterheltség ellenére máris a következő kihíváson töri a fejét, ami azt mondta, még bármi lehet.

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: O. Jakócs Péter