Hirdetés

Képzőművészeti időutazás

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Földvári Gabriella
2019.10.18. 12:40

Időutazásra hív a Rómer Múzeum két új kiállítása. Az egyik tárlat az 1969-es év hangulatát idézi meg plakátokon, a másik a 60-as, 70-es évek művészeinek munkáiból ad válogatást az Esterházy-palotában.

Hirdetés

A Hetven vagy Hatvan címet viselő kiállítás a Rómer-múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteményéből válogat. A korszakot meghatározó geometrikus és nonfiguratív alkotások között láthatók Vera Molnár Love stories sorozata, Kovács Attila, Konok Tamás, Bak Imre, Keserü Ilona, Nádler István és Fajó János művei.

Hefter László és alkotása

„A kiállításon szerepelnek az 1970-es években Győrben működő fémszobrász művésztelep kisplasztikái, Csiky Tibor, Hefter László, Misch Ádám és Lux Antal munkái” – ismertette a csütörtöki megnyitón dr. Rechnitzer János műgyűjtő.

Hirdetés

A tárlaton felfedezhetjük még a magyar neoavantgárd művészek alkotásait is, többek között Drozdik Orshi Individuális mitológia sorozatát, Kelemen Károly performansz – aplikációi-t, Szombathy Bálint fotóindexeit. Érdemes megnézni Maurer Dóra két korai munkáját is a tárlaton – hívta fel a figyelmet a ma méltán felkapott művésznő alkotásaira a szakember.

Maurer Dóra alkotása

A másik tárlat a Plakáttörténetek 1969 – Válogatás a Pest-Budai Árverezőház gyűjteményéből azt meséli el, hogy milyen volt az az év, mi foglalkoztatta 50 éve az embereket, milyen filmeket adtak a mozikban, milyen termékek voltak kaphatók a boltokban.

„A kiállított darabok között olyan filmek plakátjai láthatók, mint a Bacsó Péter által rendezett A Tanú vagy Révész György az Oroszlán ugrani készül című filmje” – mutatta be a tárlatot Grászli Bernadett múzeumigazgató.

Több, mára elfeledett film, például az Ismered a Szandi Mandit? is újra megelevenedik a közönség előtt a plakátokon. Láthatók még az 1969-ben Magyarországon forgalomba került külföldi filmek, magyar művészek által tervezett plakátjait is, például Micheangelo Antonioni Nagyítás vagy Lee Thompson által rendezett amerikai western a Mackenna (Mekkena) aranya című filmek plakátjai.

„A hatvanas-hetvenes évek a plakátművészet virágkorának mondható. A plakátokon, ekkor a tervező grafikában teret hódító pop art stílus dominált nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. A plakátművészek között grafikusokat is felfedezhetünk: Bakos István, Benkő Sándor, Kemény György, Novák Henrik, Pecsenke József, Szilas Győző” – tájékoztatott az igazgató.

A plakátok mellett a korra jellemző használati tárgyakat is felfedezhetünk, láthatók többek mellett a kávézás korabeli eszközei: elektromos kávéfőző, kávépörkölő, kávéscsészék, vagy az élénk színű műanyag kínáló tálak, az emblematikus halacskás hőmérő, fényképezőgép, SOKOL táskarádió, hajszárító, és egy hordozható írógép is.

A plakátok december 31-ig, a képzőművészeti alkotások pedig december 1-ig látogathatók hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között az Esterházy-palotában.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

likeold
a fb oldalunkat