Hirdetés
Győr+
2012.02.08. 16:48

Szálló por – Győr levegő minősége kifogásolt

Putnok, Tatabánya és Székesfehérvár levegője veszélyes a szálló por magas koncentrációja miatt – közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerdán a honlapján. Budapesthez hasonlóan Tatabányán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Hirdetés

Az OKI legfrissebb adatai alapján készült térképen Putnokot, Tatabányát és Székesfehérvárt piros színnel jelölték, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Kilenc települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Esztergom, Dunaújváros, Ajka, Várpalota, Pécs, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Oszlár levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Győr, Veszprém, Százhalombatta, Szeged, Szolnok és Miskolc az OKI térképén zöld színnel szerepel, vagyis ezeken a településeken a levegő minősége kifogásolt. Eger, Vác, Hernádszurdok, Debrecen és Salgótarján kék színt kapott, vagyis a levegőminőség elfogadható.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester szerdára virradó éjszaka – további intézkedésig – Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Székesfehérváron a szálló por magas koncentrációja miatt a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester – közölte az önkormányzat kommunikációs központja szerdán az MTI-vel. A tájékoztató szerint a városban a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban meghaladta a küszöbértéket, így a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kellett elrendelni. Ennek értelmében tilos az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetése. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy korlátozzon minden légszennyező tevékenységet.

Tatabányán a mérőállomások a szálló por tekintetében kedden és szerdán a megengedett határértéknél magasabb koncentrációt regisztráltak, amely az egészségre ártalmas lehet, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte az önkormányzat kommunikációs irodájának a vezetője az MTI-vel. A polgármesteri hivatal arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást és a gyakori szellőztetést, lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek használatát és csökkentsék a szilárdtüzelésű berendezések használatát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnoknak nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről. Tamás Barnabás (Fidesz) polgármester korábban az MTI-nek azt mondta: a városon keresztül vezető 26-os számú főút forgalmát nem nagyon tudják befolyásolni, a helyi gépjármű-közlekedés pedig elenyésző. A lakosokat a képújságon és minden más hirdetési felületen tájékoztatják az adatokról, emellett a veszélyeztetetteket – a légúti betegségben szenvedőket, az időseket és a gyermekeket – arra kérik, hogy amíg a határértéket meghaladó mértékű a légszennyezés, lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a szellőztetést.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden, 200 ezer főt elérő népességű városban, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása ezekben az időszakokban a fő feladat.

(MTI)

Hirdetés