Hirdetés
Győr+
2012.06.20. 14:40

Szabó István filmje a moszkvai filmfesztiválon

Csütörtökön kezdődik a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában szombaton láthatja a közönség Szabó István Az ajtó című filmjét.

Hirdetés

A 34. moszkvai filmmustra Roman Prigunov DuhLess (Lélektelen) című filmjével nyílik meg. A versenyprogramba 17 mozgófilm kapott meghívást. A fesztivál hivatalos díjairól döntő zsűri élén Hector Babenco brazil rendező áll. A filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díjait odaítélő zsűrit Kárpáti György filmkritikus vezeti – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Filmunió.

Az ajtó moszkvai díszbemutatóján Szabó István is jelen lesz. Az Oscar-díjas rendező Szabó Magda azonos című regényéből forgatott filmet Helen Mirren brit és Martina Gedeck német filmcsillag főszereplésével. Szabó 1967-ben a moszkvai fesztiválon Apa című munkájával elnyerte a legjobb filmnek járó díjat.

Hirdetés

A játékfilmek idei versenyében olasz, iráni, lengyel, kínai, spanyol és orosz film is látható. Ferzan Özpetek török származású olasz rendező Magnifica presenza, Branko Schmidt horvát filmrendező Ljudozder vegetarijanac (Emberevő vegetáriánus) című alkotásával képviselteti magát a mezőnyben.

A tizenegy napos filmfesztivált Christophe Honoré Les-bien amis című filmje zárja, amelyben Catherine Deneuve és Milos Forman is szerepel. A 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon külön figyelmet szentelnek majd az orosz animáció 100. évfordulójának és Andrej Tarkovszkij munkásságának.

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat