Sült túrótorta sárgabarackkal

Győr+
2019.07.09. 19:20

Könnyű tortákat és pitéket szeretek készíteni bármilyen gyümölcsöt felhasználva, de tapasztalatom szerint a sült túró talán a legjobb „köret” az összes gyümölcsfajtához.

Nincs benne sem cukor, sem liszt, hiszen ez is a három hozzávalós receptek egyike. Tojás-túró-cukor vagy eritrit. Tökéletesen elkészül ebben a formában is, de van két összetevője, amitől emlegetik majd a túrótortádat. Az egyik a citrom héja és annak leve, hiszen kell a savanykás íz is, a másik pedig az ananászos joghurt. Az ananász a barackkal annyira jó párosítás, hogy szinte összeolvadnak. Egy kis egzotikus ízt hiányoltam, ami még illatosabb a baracknál, de harmóniában van vele. Nem akartam túlzásba vinni egy egész ananásszal, tejtermék pedig kell bele, ezért egy pohár ananászos joghurtot kevertem a túróhoz. Ritkán kapható, de a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálod a hűtőpultban. Sokan langyosan, egy kis plusz kompóttal kínálják, de én kizárólag este sütöm a melegre való tekintettel, éjjel vele álmodom és reggelire hidegen eszem.

Bevásárló lista:

200 g sárgabarack

500 g túró

4 db nagy tojás

4 ek eritrit vagy cukor

1 kk vaníliakivonat

fél citrom leve és héja

1 db ananászos joghurt

csipet só

1 ek olívaolaj

Elkészítés:

1. A tojásokat kettéválasztom. Felverem a fél adag cukorral a fehérjét, a másik fél adag cukorral a sárgáját. A sárgája akkor jó, amikor már majdnem kifehéredett, ekkor hozzákeverem a citrom reszelt héját és levét, a túrót, a joghurtot, vaníliát, sót és olajat.

2. A sütőt előmelegítem 150 fokra, teszek az aljába egy kis fazék (1 dl) vizet, hogy gőz képződjön.

3. A tortaformát kibélelem méretre vágott sütőpapírral, beletöltöm a masszát.

4. A barackokat félbevágom, majd körberakom a tortamasszát és lenyomom őket óvatosan, egyesével az aljára, hogy sülés után a közepén legyenek.

5. Amikor eltűnt minden barack, akkor vékony szeleteket vágok a maradék barackokból, ezzel rakom ki a tetejét, hogy ne legyen túl nagy súly a masszának, fel tudjon jönni szép magasra.

6. Berakom a sütőbe 20 percre 150 fokra, majd ez idő elteltével megemelem a hőfokot 180 fokra és még 20 percet sütöm. Kihűtöm és ezután veszem ki a formából, majd tálalom.

Szarka Zsófi