Győr+
2011.12.02. 09:14

Stratéga a vikingek földjéről

Karl Erik Böhn bő egy hete irányítja a Győri Audi ETO KC első csapatát. A norvég szakember kinevezése nagy vihart kavart a hazai kézilabdaéletben, de az újdonsült vezetőedző elmondta, képes kezelni a kialakult helyzetet.

A Győri Audi ETO KC múlt héten nevezte ki a menesztett Konkoly Csaba utódjának Karl Erik Böhnt, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát. A norvég szakember a Magyar Kézilabda Szövetség jóváhagyásával a szezon végéig irányítja a zöld-fehéreket, nyártól tehát ismét új edzője lesz a csapatnak. Böhn kinevezése ellen több magyar klub – élükön a Ferencvárossal – is tiltakozott, de végül győzött a józan ész. A válogatott bojkottjával fenyegető Fradi szakosztályvezetője, Jeney Ákos végül bejelentette, a válogatott érdekeit a klub elé helyezve végül elállnak szándékuktól. Hogy ez miért nem magától értetődő és igényel külön bejelentést, olvasóink képzeletére bízzuk. A norvég edzőt nem zavarta meg a hercehurca, elmondása szerint képes kezelni a kialakult helyzetet, és vállalja a döntésével járó kihívásokat.

– Előzetesen nem számítottam a megkeresésre, de miután a szövetség zöld utat adott, nem gondolkodtam sokáig azon, elfogadjam-e az ETO ajánlatát. Ismerem a csapatot, párom, Heidi Löke révén mindennapjaim része a klub, az összes eddigi mérkőzést láttam. Képes vagyok kezelni a kialakult helyzetet, amiatt pedig nincs rajtam nyomás, hogy csak fél évre szól a szerződésem – fogalmazott Karl Erik Böhn, aki a Larvik után ismét élettársa edzője lett.

– Semmilyen problémánk nem adódik ebből, igazából szerencsésnek érzem magam azért, mert a párom élete is a kézilabdáról szól. Heidi imádja a játékot, rengeteg mérkőzést néz a televízióban is, sokat beszélgetünk és gondolkodunk közösen otthon a taktikáról – tette hozzá a szakember.

A Győri Audi ETO számára a bajnokságban és a Magyar Kupában elvárás a címvédés, a Bajnokok Ligájában pedig a döntőbe jutást tűzte ki célul a klubvezetés. Kimondatlanul persze mindenki azt szeretné, ha végre a győriek emelhetnék a magasba a trófeát a sorozat végén.

– Úgy gondolom, hogy az ETO a legjobb csapat a Bajnokok Ligája mezőnyében. Rendkívül erős a játékoskeret, így ha elkerülnek minket a komoly sérülések és a balszerencse, elérhető a finálé. Nehéz lesz persze eljutni odáig, de komoly esélyünk van rá. És ha már ott vagyunk, természetesen jó lenne nyerni is.

Karl Erik Böhn győzelemmel mutatkozott be a kispadon, a zöld-fehérek 39–25-re nyertek a Kiskunhalas ellen úgy, hogy meglehetősen felforgatott csapat lépett pályára. Tóth Eszter, Pásztor Bettina, Palkó Fruzsina, Schatzl Nadine, Horváth Dóra és Planéta Szimonetta Róth Kálmán irányításával a juniorválogatottban szerepelt, Lunde-Haraldsen, Löke, Amorim, Lekic és Radicevic is válogatott kötelezettségeinek tett eleget. Görbicz, Pálinger, Hornyák, Kovacsics és Orbán mellett Kurucz Ivett és Szemerey Zsófi edzett együtt, valamint feljött a junioroktól Pelczéder Orsolya és Korsós Dorina, akik már egyszer-egyszer voltak tétmeccsen a felnőttcsapat tagjai, míg Sirián Szederke, Virág Noémi és Tóth Gabriella révén három újoncot avatott az együttes.

– Elégedett voltam a fiatalokkal, akik a decemberi világbajnokság alatt több lehetőséget kapnak majd. Ki kell emelnem, milyen fantasztikus munkát végeznek a győri utánpótlásban, amit itt láthatunk, az egyedülálló a világon. Persze sok jó játékosunk van, és az új évben főként már ők lesznek pályán. Fel kell készülnünk az előttünk álló feladatokra, ez pedig csak úgy lehetséges, ha sokat játszanak együtt a játékosok. Az edzéseket nem lehet összehasonlítani a tétmérkőzések hangulatával, függetlenül attól, hogy milyen erős az ellenfél. Az én filozófiám szerint a legnagyobb játékosok is csak úgy tudják magukból kihozni a legjobbat, ha folyamatosan játszanak – mondta a norvég edző, aki arról is beszélt, Heidi Lökével együtt mennyire jól érzik magukat a Rába partján.

– Szeretem a várost, a hangulatot, az embereket, a finom ételeket. Egy álmunk vált valóra azzal, hogy itt lehetünk. Győr az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam, és annak is örülök, hogy közel van Bécs és Budapest, így az utazás sem nehézkes. És akkor még ott van a kézilabda, aminek nagyon komoly hagyományai vannak, tetszik a csarnok is, amit igazán fanatikus szurkolók töltenek meg. Számomra hihetetlen, hogy képesek akár tizenöt órát buszozni azért, hogy idegenben is biztassák a csapatot, örülök, hogy előttük bizonyíthatok.

Lakner Gábor