Hirdetés
Győr+
2011.12.09. 09:40

Sportest a Fészek Klubban

A Fészek Klub, a város jeles polgárainak asztaltársasaga idén újított, Borkai Zsoltot nem polgármesterként, hanem a MOB elnökeként hívta meg egy szokásos, évbúcsúztató beszélgetésre. A szerda esti találkozón a frissen átírt sporttörvényről, a magyarok jövő évi londoni esélyeiről és a 2017-es ifjúsági olimpiáról esett a legtöbb szó. Ez utóbbi téma, az európai fiatalok sorrendben 14. sportfesztiválja a helyszín miatt kapott kitüntető figyelmet. Jó esély van arra, hogy Győr nyeri el a rendezes jogát.

Hirdetés

A most elfogadott és január elsején életbe lépő sporttörvény szerint mindenkinek állampolgári joga, hogy sportolhasson, s az állam feladata, hogy e jog gyakorlásához biztosítsa a szükséges feltételeket. A honatyák az élsport háza táján is rendet tettek, gyakorlatilag egyetlen köztestületre, a Magyar Olimpiai Bizottságra bízták az ország sportjának irányítását. Borkai Zsolt elmondta, a jelenlegi, sokszereplős rendszer átalakítása február végéig eltarthat, de a londoni olimpia közelsége miatt már jó ideje a MOB kezeli a kasszát. Az idei volt az első év, amikor a szövetségek időben megkapták pénzüket, hogy nyugodtan készülhessenek az esélyesek a kvalifikációs versenyekre, a kvótatulajdonosok az olimpiai megmérettetésre.

Szerda estig 79 magyar sportoló szerezte meg a londoni szereplés jogát, s a Fészek Klub tagjai azt hallhatták, hogy a végleges létszám a 140-et is elérheti, ha a női vízilabdacsapat és a férfi kézilabdások szerencsével járnak. Az elnök az esélyek latolgatásakor már óvatosabb volt, azt mondta, a pekingi teljesítmény megismétlésére számít. A három arany, a hét kevésbé fényes érem és a pontverseny huszadik helye a dicső múlttal összevetve kudarc, de mai szemmel nézve realitás és élmezőny a nemzetek versenyében. A magyar sportolók az idei világeseményeken mindössze négy aranyérmet gyűjtöttek be olimpiai sportágakban.

A MOB elnöke egyetértett Győr polgármesterével abban, hogy a város az állam tízmilliárd forintos garanciája mellett kitűnő házigazdája lesz Európa 2017-es ifjúsági olimpiájának. A számok önmagukért beszélnek, nyolc versenynapon, tíz sportágban, félszáz ország négy ezer fiatalja méri össze tudását az addigra felépülő uszodában, sportcsarnokban, atlétikai pályán. Borkai Zsolt szerint ha 2012 őszén kedvező döntés születik Győr pályázatáról, 2013-ban megkezdődhet a régóta tervezett sportuszoda építése, majd olimpiai falu képében kollégiumi férőhelyekkel gazdagodhat az egyetem. A Fészek Klub vállalkozói azonnal kiszámolták, hogy a városnak két héten át közel húszezer vendége lesz.

Gaál József

Hirdetés