Győr+
2011.10.05. 11:11

Sportegészségügyi Iroda felállítását kéri a MOB

Nem teljes mértékben megoldott a londoni olimpiára és paralimpiára készülő háromszáz-négyszáz válogatott sportoló színvonalas egészségügyi ellátása, ezért a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azonnali intézkedést kért az ügyben a kormánytól - olvasható a MOB honlapján abban a beszámolóban, amelyet a szervezet a múlt heti kormányülésre készített el a londoni olimpiai felkészülés állásáról.

A dokumentum szerint a legsürgősebb feladat egy 24 órás, diszpécserfeladatot ellátó Sportegészségügyi Iroda felállítása. Ennek az irodának lenne hatásköre, illetve jogosítványa, hogy szükség esetén a Sportkórházon (OSEI) kívüli intézményekbe beutalja a jövő évi ötkarikás játékokra készülő sérült vagy beteg válogatott sportolókat. Ez az iroda szervezné a sportolók folyamatos ellátását és irányítaná őket a szolgáltatást nyújtó intézményekhez.

“A sportegészségügyi ellátás feladata a magyar sport versenyképességének, eredményességének támogatása, a sportolók egészségének védelme, továbbá a lakosság részére egészségmegőrző szolgáltatások biztosítása. Az olimpiai csapatnak a sikeres kvalifikáció és az eredményes olimpiai szereplés érdekében magas szintű sportegészségügyi ellátásra van szüksége” – áll a dokumentumban.

“Itt kívánjuk kiemelten jelezni, hogy a fenti feladatokkal kapcsolatosan számos egyeztető megbeszélésen vettünk részt, döntés, illetve érdemi előrelépés az ügyben mind a mai napig nem történt” – olvasható a MOB beszámolójában

A válogatott kerettagok sportegészségügyi feladataira összesen 120 millió forintot különítettek el a 2011-es költségvetésben. A rendelkezésre álló állami támogatás tartalmazza a válogatott kereteknél dolgozó sportorvosok, pszichológusok és egyéb egészségügyi szakemberek Gerevich-ösztöndíját, továbbá OSEI által a válogatott keretek számára nyújtott sportegészségügyi szolgáltatásokat.

(MTI)