Frappáns, gyors és a friss spenótnak most itt a helye, ebben a ropogós tésztaköntösben. Nagyon gusztusos a reggeliző asztal közepén, de ebédnek is tökéletes, mert igazán tápláló.
Láthattatok már tőlem több spenót-, illetve sóskareceptet, mert nagy kedvenceim és bizony most jelent meg a zöldségeseknél, a piacon, tehát frissen is elkészíthetjük belőle az ételeket. Nagyon szeretem a zsenge ízét fokhagymával és a krémes tojással kiegészíteni, valamint laktató így a kettő együtt. Ami egy kis időt vesz igénybe, az a réteslapok megkenése, de felválthatjuk vajas tésztára, vagy leveles tésztára is, úgy az előállítási idő a felére csökken, azaz 8 percre. A húsos pajtások se legyenek szégyenlősek, amennyiben hiányolják belőle a „lényeget”, bátran szórjanak a tojások tetejére egy kis kockázott szalonnát, sonkát vagy csirkemellet.
Bevásárló lista:
1 kg friss spenót vagy 400 g fagyasztott leveles
150 ml tejszín
4 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kk tengeri só
1 kk liszt
1 cs réteslap
50 ml olívaolaj
Eszközök: serpenyő, torta vagy pite forma
Elkészítés:
1. A réteslapokból 5 lapot egyesével kenek meg alaposan olívaolajjal, majd egymásra helyezem őket és kibélelem a tortaformám.
2. Egy serpenyőbe 1 ek olívaolajon 5-6 percig megdinsztelem a száráról levágott spenótot. Amennyiben fagyasztott, csak tegyük bele a serpenyőbe és fedjük le. Miután összeesett a spenót, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és akár egy kis őrölt borssal is megszórhatjuk, ha szeretjük.
3. A tejszínt egy kis tálba öntjük, simára elkeverjük benne a lisztet és a forró spenóthoz öntjük, amikor felforrt és sűrű, levesszük a tűzről. A ragut a tésztás formába töltöm, 4 mélyedést vájok bele és abba öntöm a tojásokat. Befedem a kilógó tésztával.
4. A sütőt 180 fokra hevítem és 40 percig sütöm a pitét. Forrón és hidegen is tálalható.
#SzarkaZsófi