Spenótos lasagne

Szarka Zsófi
2019.09.01. 11:20

Minden évszakban elkészíthető, de a paradicsom benne most a legédesebb.

Sok zöldséggel, tonhallal és spenóttal készült az alapvetően is spenótos lasagne tésztával rétegezett finomság. Sokan imádjuk az olasz tésztákat, ami úszik a szószban és ízben. A lasagne az, ami elbír valójában minden szaftot, amit csak belerakunk. Zöldséges alappal, tonhallal készítettem, a krémességét pedig a spenótos töltelék adja majd a besamel helyett. Kedves barátnőm anyukája inspirált, aki rendszeresen készít padlizsános, cukkinis, de egyébként paradicsomos lasagne-t. Isteni az íze, de amitől édeskés lesz, az bizony a sárgarépa. Apró pici kockák bújnak meg benne, ami teljesen odavaló, annak ellenére, hogy nem biztos, hogy első ránézésre ez így tűnik.

Bevásárló lista:

1 csomag spenótos lasagne tészta

50 g sűrített, konzerv paradicsompüré

10 db paradicsom

2 ek olívaolaj

1 kis fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 csokor bazsalikom vagy petrezselyem

1 db cukkini

1 szál sárgarépa

2 doboz tonhal

Spenótos szósz:

500 g spenót

1 ek vaj

200 ml habtejszín

1 kk liszt

1 kk só

fél kk őrölt bors

tetejére: 100 g reszelt sajt

150 ml tej

Elkészítés:

1. Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajon megdinsztelem a kockázott hagymát, erre jön az apróra vágott sárgarépa kocka, kockázott paradicsomot és főzöm 5 percig fedő alatt 2 ek vízzel. Ezután hozzáadom a kockázott cukkinit, zúzott fokhagymát és újabb 10 percre lefedem, főzöm.

2. Egy másik serpenyőben a vajat megolvasztom, megfuttatom rajta a friss vagy kiolvasztott spenótleveleket, csipet sóval, borssal elkeverem, megszórom a liszttel, picit lepirítom és felöntöm a tejszínnel. Mikor felforrt félreteszem.

3. Egy közepes tepsiben elkezdem a rétegezést: kevés zöldséges ragu, rá az első adag tészta, majd a spenót, kevés tonhal, újra a ragu, tészta és így tovább addig, amíg be nem telik a tepsi. A tetejére egy kis spenótos szósz jusson és reszelt sajt.

4. A tepsiben lévő tésztára öntök 150 ml tejet, lefedem alufóliával és előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütöm fedéssel és 20 percig fedés nélkül.

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

#SzarkaZsófi

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |