Egy penne citromban párolt spárgával, fokhagymás tejszínben és pirított sonkakockákkal isteni! A receptben egy trükköt találsz, amitől nem száradnak ki másnapra sem a szószos tészták.
Voltam egyszer egy francia főzőkurzuson, ahol a spárga volt az egyik központi szereplő. A séf roppanósra főzte velünk citromos, borsos, hagymás lében, és csak ezután kezdtünk el foglalkozni vele. Mivel ez volt az első spárga élményem, minden alkalommal bevillan a nagy fazék 8 félbe vágott citrommal, fűszerekkel, spárgával telített lábas. A spárga az egyik legérdekesebb növény, a föld felett nő, magaslik az ég felé, zsenge, vékony és mindentől eltérő íze van. Számomra sok időbe telt, amíg megtaláltam azt a formát, ahogy nekem ízlik és ízesnek érzem, ez pedig bizony maradt a sok citrom, a fokhagyma és a pirított íz. Így már nekem is értelmet nyer az a mondás, hogy a spárga a „zöldségek királya”. Vacsorára, másnap elvitelre tökéletes és tápláló étel.
Bevásárló lista:
150 g zöld spárga
200 ml tejszín (30%)
200 g sonka
300 g penne
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1 kk só
fél kk őrölt bors
Tálalásnál: főtt tojás, magvak, sajt
Elkészítés:
1. A tésztát kifőzöm és 1 ek olajjal összekeverem. A sonkakockákat kevés olajon megpirítom, közben borsozom és az utolsó 1 percben adom hozzá a karikára vágott lila hagymát, majd a kifőtt tésztához keverem.
2. A spárgák alsó részét (kb. 2cm) levágom, a többit hasábokra vágom, majd szintén serpenyőben 1 ek olívaolajon 2 percig pirítom, ráfacsarom a fél citrom levét, kicsit sózom, hozzáadom a fél gerezd fokhagymát szeletelve vagy aprítva és fedő alatt 2 percig főzöm. Leveszem a fedőt, magas lángon rápirítok még 1 percig és ráöntöm a sonkás tésztámra.
3. Díszítésnek ugyanígy pirítok 2-3 szál egészben hagyott spárgát, amit magvakkal szórok meg.
4. Egy kisebb fazékban felforralom a tejszínt a kiskanál sóval, a reszelt fokhagymával és csupán tálalásnál öntöm rá a tésztára tányéronként.
Tálalás: A spárgával, hagymával, sonkával összekevert tésztát tányérokra halmozom adagonként, leöntöm fél-fél dl tejszínnel, majd egy főtt tojást és friss spárgacsíkot adok hozzá. Így nem szárad ki a tészta másnapra, nem szívja magába a szaftot, ha csupán mindig tálalás előtt adjuk hozzá azt.
#SzarkaZsófi