Spárga-sonka-tojás

Győr+
2019.06.05. 10:00

Egy penne citromban párolt spárgával, fokhagymás tejszínben és pirított sonkakockákkal isteni! A receptben egy trükköt találsz, amitől nem száradnak ki másnapra sem a szószos tészták.

Voltam egyszer egy francia főzőkurzuson, ahol a spárga volt az egyik központi szereplő. A séf roppanósra főzte velünk citromos, borsos, hagymás lében, és csak ezután kezdtünk el foglalkozni vele. Mivel ez volt az első spárga élményem, minden alkalommal bevillan a nagy fazék 8 félbe vágott citrommal, fűszerekkel, spárgával telített lábas. A spárga az egyik legérdekesebb növény, a föld felett nő, magaslik az ég felé, zsenge, vékony és mindentől eltérő íze van. Számomra sok időbe telt, amíg megtaláltam azt a formát, ahogy nekem ízlik és ízesnek érzem, ez pedig bizony maradt a sok citrom, a fokhagyma és a pirított íz. Így már nekem is értelmet nyer az a mondás, hogy a spárga a „zöldségek királya”. Vacsorára, másnap elvitelre tökéletes és tápláló étel.

Bevásárló lista:

150 g zöld spárga

200 ml tejszín (30%)

200 g sonka

300 g penne

1 kis fej lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db citrom

1 kk só

fél kk őrölt bors

Tálalásnál: főtt tojás, magvak, sajt

Elkészítés:

1. A tésztát kifőzöm és 1 ek olajjal összekeverem. A sonkakockákat kevés olajon megpirítom, közben borsozom és az utolsó 1 percben adom hozzá a karikára vágott lila hagymát, majd a kifőtt tésztához keverem.

2. A spárgák alsó részét (kb. 2cm) levágom, a többit hasábokra vágom, majd szintén serpenyőben 1 ek olívaolajon 2 percig pirítom, ráfacsarom a fél citrom levét, kicsit sózom, hozzáadom a fél gerezd fokhagymát szeletelve vagy aprítva és fedő alatt 2 percig főzöm. Leveszem a fedőt, magas lángon rápirítok még 1 percig és ráöntöm a sonkás tésztámra.

3. Díszítésnek ugyanígy pirítok 2-3 szál egészben hagyott spárgát, amit magvakkal szórok meg.

4. Egy kisebb fazékban felforralom a tejszínt a kiskanál sóval, a reszelt fokhagymával és csupán tálalásnál öntöm rá a tésztára tányéronként.

Tálalás: A spárgával, hagymával, sonkával összekevert tésztát tányérokra halmozom adagonként, leöntöm fél-fél dl tejszínnel, majd egy főtt tojást és friss spárgacsíkot adok hozzá. Így nem szárad ki a tészta másnapra, nem szívja magába a szaftot, ha csupán mindig tálalás előtt adjuk hozzá azt.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!