Létezik az a bizonyos sztereotípia, hogy minden zöld pürétől jobb távol tartani magunkat, főként, amit fasírttal kínálnak, de én ezt most megcáfolom.
A mumus gyakran maga a menza, az itt ért kiskori élmények miatt félünk sóskát enni felnőttkorunkig. A konyhás nénik ellen szóló puccs már 6-7 éves korban bekövetkezik. Aki pedig nem csatlakozik a véleményvezérek spenót- vagy sóskautálásához látványosan, azt hamar kirekesztik. Nos, én vállaltam ezt a következményt is, ami ugyan elmaradt, de ma már a diétázó barátnőim valamelyik zöld levelet majszolják esténként, a fiúk pedig az izmaikat serkentik a reggeli turmixszal. Csupán egy pici változtatás és egy bizonyos alapanyag szükséges, hogy a történelmet újra írjuk, azaz megszeressük a sóskát fasírttal. Mindkettőhöz tejszínt adtam, és gyönyörű krémes lett tőle a zöld mártás, a fasírt pedig évek óta így készül nálunk, mert ettől zamatos, omlós és felejthetetlenül szaftos. Anyukám kifejezetten irtózik ettől a menütől, de rajta teszteltem és bizony kétszer szedett újra.
A spenót és a sóska vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Különösen gazdagok kalciumban, amelyből egyébként is keveset fogyasztunk. A spenót bővelkedik még vasban, magnéziumban és véralvadásgátló káliumban. Magas C-vitamin-tartalma miatt jótékony hatással van a szemre, a bőrre és a hajra. Úgy tartják, a szervezetünk látványosan hálálja majd meg, ha 3-4 hetente szerepel az étrendünkben a sóska- vagy a spenótlevél. Bátran együnk tehát zöld pürét bárminemű társadalmi nyomás és elvárás nélkül, hiszen csupán egyetlen következménye lehet, hogy egy erős inmunrendszert építünk fel velük.
Bevásárlólista
Sóskamártás
500 g friss sóskalevél
200 ml tejszín
300 ml víz
2 kk. só
2 kk. cukor
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 csipet őrölt bors
3 db szegfűbors
Fasírt
500 g darált hús
1 kk. zsír
1 közepes vöröshagyma
100 ml tejszín
1 db tojás
1 kk. őrölt bors
2 kk. őrölt pirospaprika
50 g cornflakes+1 tojás
Elkészítés
1. A fasírthoz a hagymát megdinsztelem, a végén hozzáadom az aprított fokhagymát is. Leveszem a tűzről és hozzáadom a fűszereket, hiszen meleg olajban oldódnak. Egy tálban összekeverem a darált hússal, tojással, tejszínnel és állni hagyom 15 percig.
2. A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy tepsibe két rudat formázok a húsból és 35 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni, majd a felvert tojásba forgatom és az összetört cornflakesbe. Egy serpenyőben 150 ml közepesen forró olajban minden oldalát megpirítom.
3. A sóskáról lecsipegetem a szárát, majd kevés vajon vagy olajon megdinsztelem a kockázott hagymát, fokhagymát, hozzáadom a sóskalevelet, a fűszereket és felöntöm vízzel.
4. 20 percig párolom, hozzáadom a tejszínt, majd egy turmixgépben összeturmixolom, ennek hiányában egy botmixerrel. Behabarom 2 ek. liszttel és újra felforralom.
Tipp: Apró, főtt sós burgonyával és 6 perces főtt tojással fenséges!
#SzarkaZsófi