Sóskát szabadon

Győr+
2019.05.18. 11:25

Létezik az a bizonyos sztereotípia, hogy minden zöld pürétől jobb távol tartani magunkat, főként, amit fasírttal kínálnak, de én ezt most megcáfolom.

A mumus gyakran maga a menza, az itt ért kiskori élmények miatt félünk sóskát enni felnőttkorunkig. A konyhás nénik ellen szóló puccs már 6-7 éves korban bekövetkezik. Aki pedig nem csatlakozik a véleményvezérek spenót- vagy sóskautálásához látványosan, azt hamar kirekesztik. Nos, én vállaltam ezt a következményt is, ami ugyan elmaradt, de ma már a diétázó barátnőim valamelyik zöld levelet majszolják esténként, a fiúk pedig az izmaikat serkentik a reggeli turmixszal. Csupán egy pici változtatás és egy bizonyos alapanyag szükséges, hogy a történelmet újra írjuk, azaz megszeressük a sóskát fasírttal. Mindkettőhöz tejszínt adtam, és gyönyörű krémes lett tőle a zöld mártás, a fasírt pedig évek óta így készül nálunk, mert ettől zamatos, omlós és felejthetetlenül szaftos. Anyukám kifejezetten irtózik ettől a menütől, de rajta teszteltem és bizony kétszer szedett újra.

A spenót és a sóska vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Különösen gazdagok kalciumban, amelyből egyébként is keveset fogyasztunk. A spenót bővelkedik még vasban, magnéziumban és véralvadásgátló káliumban. Magas C-vitamin-tartalma miatt jótékony hatással van a szemre, a bőrre és a hajra. Úgy tartják, a szervezetünk látványosan hálálja majd meg, ha 3-4 hetente szerepel az étrendünkben a sóska- vagy a spenótlevél. Bátran együnk tehát zöld pürét bárminemű társadalmi nyomás és elvárás nélkül, hiszen csupán egyetlen következménye lehet, hogy egy erős inmunrendszert építünk fel velük.

Bevásárlólista

Sóskamártás

500 g friss sóskalevél

200 ml tejszín

300 ml víz

2 kk. só

2 kk. cukor

fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

2 csipet őrölt bors

3 db szegfűbors

Fasírt

500 g darált hús

1 kk. zsír

1 közepes vöröshagyma

100 ml tejszín

1 db tojás

1 kk. őrölt bors

2 kk. őrölt pirospaprika

50 g cornflakes+1 tojás

Elkészítés

1. A fasírthoz a hagymát megdinsztelem, a végén hozzáadom az aprított fokhagymát is. Leveszem a tűzről és hozzáadom a fűszereket, hiszen meleg olajban oldódnak. Egy tálban összekeverem a darált hússal, tojással, tejszínnel és állni hagyom 15 percig.

2. A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy tepsibe két rudat formázok a húsból és 35 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni, majd a felvert tojásba forgatom és az összetört cornflakesbe. Egy serpenyőben 150 ml közepesen forró olajban minden oldalát megpirítom.

3. A sóskáról lecsipegetem a szárát, majd kevés vajon vagy olajon megdinsztelem a kockázott hagymát, fokhagymát, hozzáadom a sóskalevelet, a fűszereket és felöntöm vízzel.

4. 20 percig párolom, hozzáadom a tejszínt, majd egy turmixgépben összeturmixolom, ennek hiányában egy botmixerrel. Behabarom 2 ek. liszttel és újra felforralom.

Tipp: Apró, főtt sós burgonyával és 6 perces főtt tojással fenséges!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!