Sós túrólepény – reggeli vagy borkorcsolya

Győr+
2019.02.21. 05:51

Nem tudok ennél jobb vendégvárót elképzelni. Rengeteg töltelék, kevés tészta és ízes, sós, és ha szeretnénk, kapros vagy fokhagymás töltelék. A bónusz, hogy gyorsan készül.

A túró nálam szupersztárként van jelen a konyhában, úgy érzem, minden finomabb tőle. A benne lévő nedvesség, zsírtartalom, zsenge íz és a rögök, amire rá lehet harapni, tökéletes! A pogácsa tésztája puha tőle, meggy alá a legjobb és ha összekeverem 1-2 fűszerrel, máris jöhet a pirítósra. Számtalan verziója van, és abban a tudatban élünk, hogy mennyire egészséges is. Én ezt a jó túróról el is hiszem! Éppen ezért a reggeliknél is gyakran kívánom a túrós, krémes ételeket, valamint semminek sem örülök jobban egy vendégség során, ha sós – sajtos- túrós finomsággal kínálnak. Úgy gondoltam, a vasárnap reggel éppen ideális ehhez, ezért szombat este összedobtam, mivel ez a pite hidegen a legjobb, mi több akár másnaposan! Tehát bátran, bármikor nekiláthatunk, sőt a tésztájából rengeteg dolog készíthető. Amennyiben dupla adagot gyúrunk be, akkor a túró helyett csupán egy szilvakompótot lé nélkül, vagy egy üveg lekvárt teszünk bele és máris készen vagyunk. Nem tudok elég hálás lenni ennek a tésztának a feltalálásáért.

Bevásárló lista

Tészta (20 cm-es tortaformához)

150 g búzaliszt

80 g margarin

1 ek tejföl

1 mk szódabikarbóna

1 felvert tojás fele (a másik fél a lekenéshez kell)

csipet só

Töltelék

400 g túró

2 db tojás

100 ml tejföl

1 kk tengeri só

1 mk kapor (elhagyható)

1 kk cukor vagy édesítőszer

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet összekeverem a szódabikarbónával, sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tejfölt, a felvert tojás felét, majd tésztává gyúrom. Amennyiben nem áll össze teljesen, 1 ek hideg vizet adok hozzá. Hűtőben 30 percig pihentetem.

2. Ez idő alatt a sütőt előmelegítem légkeveréses módon 160 fokra, a nélkül 180 fokra. A töltelékhez mindent összekeverek egy tálban. Aki viszont még habosabbra, könnyebre szeretné a tölteléket, az válassza ketté a tojásokat, verje habbá a fehérjét és óvatosan forgassa a többi hozzávalóhoz. Én így tettem, de ez elhagyható.

3. A tésztát kétfelé osztom, a formát kivajazom, lisztezem. A tészta egyik felét hajszálvékonyra nyújtom – nagyobbra a forma aljánál, beleillesztem, beletapogatom pontosan az aljára és az oldalára, és hagyom, hogy felérjen az oldala kb. 3 cm magasra, amibe beletöltöm majd a tölteléket. A többit én körbevágtam, de csupán az esztétikai élmény miatt.

4. Beletöltöm a tölteléket, leütögetem, hogy egyenletes legyen. Kinyújtom lisztes felületen a tésztám másik felét is, ezt is nagyobbra, mint a forma és ráillesztem. A forma oldalán lévő tésztához tapasztom, tehát lefedem a tölteléket.

5. A tetejét 1-2 helyen megszúrom késsel, fogpiszkálóval, hogy a gőz távozzon. A megmaradt tésztából szalagokat vágtam és feltekertem csigának. Lekentem a megmaradt fél tojással és a sütőben 30 percig, aranybarnára sütöttem.

Langyosan is szeletelhető, de állítom, hogy hidegen a legjobb! Borhoz, sörhöz bármikor!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!