Győr+
2011.09.17. 14:14

Sörünnep – megnyílt az Oktoberfest

A világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztiválra több mint 6 millió látogatót várnak.

Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében – a hagyományoknak megfelelően szeptember harmadik szombatján pontban délben – megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.

Az idei immár a 178-ik a Németországban és a világ több más országában – köztük a magyar sörkedvelők körében is – nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában. Az Oktoberfestre több mint 6 millió látogatót várnak.

A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.

A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre az Oktoberfest, amelyen a habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később aztán mind hatalmasabb sátorokban, valóságos “sörvárakban” szerezték be az innivalót.

Arra pedig egyszerű a magyarázat, hogy neve ellenére miért kezdődik az Oktoberfest már szeptember második felében, noha a hagyományok október 12-hez kötődnek? Az időpontot a rendezők az idők folyamán praktikus okokból változtatták meg, abból indulva ki, hogy a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb. Így inkább van remény arra, hogy fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözni. Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban változatlanul októberre esik.

A hagyományoknak megfelelően az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude több kalapácsütéssel verte csapra, majd – ugyancsak a hagyományokat betartva – átnyújtotta az első frissen csapolt korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek. A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi kormányfő – a soron következő bajor választások két riválisa – a tömeg ujjongása közepette koccintott egymással.

A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi látogatói rekord. Izgalommal találgatják ugyanakkor az időjárás alakulását. Az elmúlt években ugyanis több alkalommal fordult elő, hogy az ítéletidő miatt az Oktoberfesten nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor volt a “sztár”.

A szombati megnyitó napján kellemes idő fogadta a vendégeket, és az előrejelzések is kedvezőek. Remény szerint a tavalyi, csaknem 6 és fél millió korsó sörnél több fogy el, függetlenül attól, hogy az ár korsónként – azaz literenként – 9 euró fölé emelkedett.

Mulatság ide vagy oda, az idei sörfesztiválra is rányomta bélyegét az Egyesült Államok elleni terrortámadások közelmúltban zajlott tizedik évfordulója. A rendezők a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálja.

A szervezők reményei szerint az október 3-ig tartó fesztivál hangulatát nem rontja az sem, hogy immár érvényben van a szigorú dohányzási tilalom. Ez pedig azt jelenti, hogy rágyújtani csak rendkívül kevés – és elkülönített – helyen lehet.

hirado.hu