Hirdetés
Győr+
2012.06.19. 09:26

Smaragdfa-cserje a Barátság parkban

A Privát Klímaszabályozási Mozgalom ajándékaként egy smaragdfa-cserjét ültettek el a Barátság Parkban.

Hirdetés

Radnóti Ákos, a körzet önkormányzati képviselője megköszönte az adományt és ígérte: figyelemmel kísérik a fejlődését, amely a hírek szerint rendkívül gyors és látványos. Elmondta, hogy a győriek büszkesége a Barátság Park most egy újabb büszkeséggel gyarapodott és ajánlja mindenkinek, hogy kövessék a fa fejlődését. Weblapján elhelyezett egy növekedési figyelőt is.

Hirdetés

A Kínai Császárfa egy különleges fajhibridje a smaragdfa, szélsőséges éghajlati körülmények között is képes a hihetetlen gyors gyarapodásra a rossz talajokon is, emellett magas fűtőértéke, esetenként tölcsérszerű gyönyörű virága miatt ültetik világszerte.

Egy hektár ültetvény évente 48 tonna port, szennyeződést köt meg, erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát. Levele szív alakú, sötétzöld átmérője akár 70 cm is lehet, ami egy hét éves fa esetén mintegy 60 kilogrammnyi levéltömeget is jelenthet évente, így ideálissá téve azt zöldtrágya és takarmányozási célokra is.

A fotón a képviselő mellett Turbék István létesítményvezető és Rákosi Katalin rendszerkoordinátor, valamint az Erzsébet ligeti Vuk tagóvoda gyerekei.

likeold
a fb oldalunkat