Hirdetés
Győr+
2011.11.16. 17:49

Semmelweis Ignác előtt tisztelegtek

Az anyák megmentője előtt tisztelegtek Győrben a Magyar Tudomány Napja alkalmából. Semmelweis Ignác Fülöp orvos-tudós emléktáblájánál koszorút helyzett el Borkai Zsolt polgármester, valamint dr. Schmidt Péter, gyermekorvos, a Győr-Szigetiek Baráti Körének elnöke.

Hirdetés

A Magyar Tudomány Napjához kapcsolódva tiszteletüket fejezték ki Győr-Sziget városrész lakói Semmelweis Ignác előtt. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Borkai Zsolt polgármester, dr. Schmidt Péter gyermekorvos, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke, Várnagy András, a Széchenyi István Egyetem Testnevelési és Sportközpontja tanára, valamint Németh Zsolt, a Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola, Szakiskola és Sportiskolai Módszertani Központ igazgatója.

Borkai Zsolt ünnepi beszédében rámutatott, a tudomány mindennek a mozgatórugója. A polgármester hangsúlyozta, büszkék lehetünk rá, hogy sok magyar tudós nevéhez fűződik rendkívüli találmány, forradalmi felfedezés.

Semmelweis Ignác érdemeiről dr. Papp Mária Magdolna beszélt. Az orvos-tudós rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra. A klórmész-oldatos kézmosást Ignác fertőzést megelőzőként ajánlotta kollégáinak. Felfedezését 1847-ben közzétette. Májusban kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd októberben kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.

Az ünnepségen dr. Papp Mária Magdolna főorvos a prevenciós és gyógyító munka, valamint a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak körében végzett példaértékű gondozási és szűrővizsgálati tevékenységéért átvehette Borkai Zsolttól a Városháza Ezüst Emlékérmet.

Hirdetés