Hirdetés
Győr+
2016.03.04. 15:20

Saul belépőkártyát jelent a győri szereplőnek is

„Statisztának jelentkeztem, besoroltak a Sonderkommandós csoportba. Nagyon elkapott a szerep, s már az első nap annyit kiabáltam németül, hogy feltűntem a rendezőnek: kérte, maradjak végig Saul mellett, később pedig szöveget is kaptam” – meséli Björn Freiberg, a magyar idő szerint hétfőn hajnalban Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia egyik színésze.

Hirdetés

Az „Extrának” elnevezett szereplő azért különösen érdekes számunkra, mert győri, városunkban él. Björn Freiberg neve sokaknak ismerősen csenghet, azonban nem csak stáblistákról, hanem a katedráról is: az ezredfordulótól 2014-ig a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Kommunikáció Tanszéken oktatott. A történetében több a csavar, mi még azt emelnénk ki, hogy Björn német születésű, magyar felesége miatt került az országba, majd telepedett le Győrben. A tanítás mellett rövidfilmet forgatott és színdarabot is írt, de a számára oly kedves színészet háttérbe szorult. Két éve érezte, váltania kell, majd meg is találták a lehetőségek: a TV2 Édes Élet című műsora után rögtön a Saul fia.

 

Hirdetés

 

„Napi 12 órát forgattunk az eredetihez hűen kialakított környezetben, a földön művér folyt, meztelen emberek feküdtek a betonon, vagy egymásra halmozva, babiloni hangzavarban, magyar, angol, román, jiddis, lengyel és német nyelvű szereplőkkel. Persze hogy nyomasztó volt, fizikálisan és mentálisan is nagy kihívás, de egyben lehetőség, hogy a sok kultúrából jövő ember együtt nézhessen szembe a múlttal” – idézi fel a forgatási körülményeket, és arról is beszél, már ott érezhető volt, hogy fontos film készül. Az alkotók a legkisebb részletre is ügyeltek, az újszerű kameraállás merészsége pedig még inkább jelezte: filmtörténeti jelentőségű mű születik. „A Saul fia új látásmóddal közelíti a fontos és mindig aktuális témát, a holokausztot. Az elképesztő szörnyűségek a kamerakezelés által új, személyes dimenziót kapnak. Nem enged kényelmesen eltávolodni attól, ami történt, közelebb viszi a nézőt a múlthoz és saját magához is: aki megnézi, annak felejthetetlenné válik, ami egyébként máig felfoghatatlan: milliók halála” – hangsúlyozta Nemes Jeles László filmjének jelentőségét a színész. Az Oscaron kívül számos díjat besöpört alkotás hangmérnökét, Zányi Tamást külön elismerték, a film hangzása és zörejei szempontjából is elüt a megszokottól. Björnnek ebben is része lehetett, német anyanyelvű lévén rengetegszer az ő kiabálása, parancsa hallatszik a háttérben.

 

 

A mozi alkotói már hazatértek Amerikából Magyarország második Oscar-szobrával, s a rendező már elárulta, újabb film készül. A Saul fia belépő lehet Björn számára is itthoni és külföldi alkotásokhoz egyaránt, a forgatás óta szerepelt többek között egy kínai horrorban, egy Bollywood filmben, az Oscar-jelölt Mentőexpedícióban, Tom Hanksszel az Infernóban, a Fehér király című filmben, mely Dragomán György regényéből készül, s Kovács István rendező I. világháborús filmjében, a Szürke senkikben is. „London után fontos filmes centrummá vált Budapest, így tervezem, hogy a fővárosba költözöm. De a gyermekeim továbbra is Győrben fognak élni, biztosan gyakran hazatérek az egyik kedvenc városomba” – árulta el végül.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Facebook

likeold
a fb oldalunkat