Puha, mégis ropogós lepények, töltve akár kolbásszal, sonkával, káposztával, zöldséggel, de mindenképpen sok sajttal. Minden nemzetnek megvan a saját verziója, íme a magyaros!
Leginkább Dél-Amerikában őshonos, amit arrafelé pupusasnak hívnak. Viszont, ha körbenézünk más anyanyelvű országok receptjei között, akkor megtaláljuk a cseheknél, a franciáknál, az olaszoknál a hasonló verziókat, de mindenhol egy picit más, azaz, kedvenc alapanyagaikkal töltik leginkább. Az én konyhámban maga a lepény tésztája is sajtos, valamint a tölteléke pirított savanyú káposztából, lila hagymából, kolbászból és kétfajta sajtból állt. Amennyiben egy kicsit újszerű, könnyebb ízekre vágyunk, ajánlanám a másik kedvencemet: az avokádós-sajtos-aszalt paradicsomos tölteléket. Sok verziót kipróbáltam, de a legközelebbi sütésnél a tésztát kevésbé sósra készítem és a töltelék áfonyalekvárt és camembert sajtot tartalmaz majd. Valójában ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ebben a receptben igazán kiélhetjük a kreativitásunkat, mert nem ronthatjuk el. Legutóbb gyerekekkel készítettem el, az asztal közepén egy főzőlappal, rajta serpenyővel, mi körülötte formáztuk a lepényeket, ott meg is sütöttük és azonnal ettük is a mártogatósokkal. Szombat délutáni programnak az egyik legjobb ötlet!
Bevásárló lista (10 db lepényhez)
30 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. só
kb. 1 dl víz
30 g reszelt eidami sajt
fél dl olaj
Töltelék:
1 fej lila hagyma
100-150 g sajt
1 tubus sajtkrém
100 g savanyú káposzta
100 g kolbász
Mártogatós: 2 gerezd reszelt fokhagyma +150ml tejföl
Elkészítés
1. Először a tölteléket készítem el: a savanyú káposztát apróra vágom, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, a kolbászkarikákat felkockázom, a lila hagymát úgyszintén. Két evőkanál olajon együtt megpirítok mindent 2-3 perc alatt. Félreteszem hűlni.
2. A krémsajtot összekeverem a reszelt sajttal, szintén félreteszem.
3. A tészta hozzávalóit egy tálba teszem, a lisztet szitálva (tönköly lisztből is működik, ugyanezzel a mennyiséggel), majd szintén előkészítem. Egy serpenyőt olaj nélkül pedig a főzőlapra teszek hevülni, közepes lángon.
4. A lepények formázása: 30 g tésztát kilapítok vagy kisodorok, a közepébe egy kiskanál sajtos keveréket és 1 evőkanál húsos tölteléket teszek, a lepényt félbehajtom, majd egy kis batyut formázok belőle, a tetejét pedig lecsípem. Ellapogatom a tenyeremben szép laposra, ügyelve arra, hogy ne szakadjon ki az oldala.
5. Azonnal mehet bele a forró serpenyőbe és fordító lapáttal lapítom sütés közben mindkét oldalát. Mindkét felét 4-4 percig sütöm közepes lángon.
Az összekevert mártogatóssal vagy csupán fokhagymás olajjal kenegetve tálaljuk. Másnap újramelegíthető egy serpenyőben vagy mikróban, ugyanolyan finom marad.
#SzarkaZsófi