Hirdetés
Győr+
2016.03.19. 09:19

Ruttkai Éva, Gábor Miklós és Latinovits Zoltán emlékkiállítás nyílt Győrben – fotókkal

A nagyközönség számára eddig még soha nem látott tárgyi emlékeken keresztül nyerhetünk bepillantást Ruttkai Éva, Gábor Miklós és Latinovits Zoltán gazdag, sokszínű életművébe a Magyar Ispitában rendezett tárlaton.

Hirdetés

A Zilia, Hamlet, Szindbád című kiállítást Gábor Júlia, Gábor Miklós és Ruttkai Éva lánya, és férje, Szigethy Gábor író, rendező álmodta meg. Az általuk gyűjtött tárgyak, fotók, kéziratok segítségével megidézik és emléket állítanak a három színészóriásnak.

Hirdetés

 

A tárlat pénteki ünnepélyes megnyitóján dr. Somogyi Tivadar alpolgármester megköszönte Gábor Júliának és Szigethy Gábornak, hogy a féltve őrzött magángyűjteményüket Győrbe hozták, és olyan tárgyi emlékeket mutatnak be, amelyeket még soha nem láthatott a nagyközönség. Az idősebb korosztálynak lehetősége van nosztalgiázni, a fiatalabbak pedig megismerhetik a XX. század legjelesebb színészeinek híres szerepeit és sokszínű egyéniségüket – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

 

Szigethy Gábor a kiállításról szólva elmondta, olyan bemutatót terveztek, amely szíven üti a látogatókat. Akiknek személyes emlékeik vannak azokat azért, akiknek nincsenek ilyenekk, azok pedig csodálkozzanak rá, milyen nagyszerű életművek voltak. A tárlat célja, hogy a három színészóriás emlékét megőrizzék az utókor számára – emelte ki Szigethy Gábor.

 

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint elfelejtődnek a régi nagy színészeink, a mai fiatalok nem ismerik őket. A színház sokféle korszakot él meg, de bármilyen újdonságot is találnak ki a rendezésben, vissza kell térni az alapokhoz. Az alap pedig maga a színész. Ma is vannak nagyon jó színészek, nagy kaliberű művészek, csak őket nem övezi olyan kultusz, mint elődeiket – fejtette ki a színház igazgató.

 

 

Egy ilyen kiállítás tesz egy lépést annak érdekben, hogy a kultusz fennmaradjon – emelte ki Vidnyánszky Attila. Hozzátette: a Nemzeti Színházban már döntöttek arról, hogy emléktáblát helyeznek el egykori színészek lakóházain, valamint rendbe teszik, felújítják a színészlegendák elhanyagolt sírjait. Engem szíven ütött. Megrázó a kiállítás, nálam elérte a célját – fejezte be köszöntőjét Vidnyánszky Attila.

 

 

A Tavaszi Fesztivál kiemelt programja két hónapon át látható, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Április 13-án rendkívüli tárlatvezetést tart Gábor Júlia és Szigethy Gábor, akik a kiállítás kulisszatitkaiba avatják be az érdeklődőket.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

likeold
a fb oldalunkat