Győr+
2011.11.18. 17:06

Rutinos nehézbombázó

A SZESE Győr férfi kézilabdacsapatában számos tehetség bontogatja szárnyait, akik olyan tapasztalt társaktól leshetik el a különböző fortélyokat, mint Hoffmann Ákos, Kányai Róbert vagy Décsi Gábor. Utóbbi nem csak játékosként, klubigazgatóként is segíti az egyesület munkáját.

Décsi Gábor hosszú és eredményes pályafutást tudhat magáénak, a tősgyökeres győri sportoló 12 évesen a Rába ETO-ban kezdett el kézilabdázni. Érettségi után Pécsett tanult tovább és szerzett épületgépész-mérnöki diplomát, ekkor már az NB I-ben játszott a helyi PMFC tagjaként. Diploma után visszatért Győrbe, innen csábította el a Dunaferr, amivel bajnoki címet nyert és KEK-döntőben is szerepelt. Játszott Németországban (Grosswallstadt) és Olaszországban (Brixen), 2003-tól 2010-ig pedig a spanyol élvonalban kézilabdázott. Az Ibériai-félszigeten tagja volt a Vigo, a Valencia, a Logrono és a Huesca együttesének is.

– Nem bántam meg egyetlen döntésem sem, számos országot, különböző kultúrákat és sokféle embert ismertem meg légiósként. Megtanultam németül, angolul és spanyolul, és szinte nincs olyan ország, ahonnan ne lett volna csapattársam. A külföldi lét előnye, hogy az ember más szemmel nézi a világot, megváltozik a hozzáállása. Addig is pozitív személyiség voltam, a légiós éveim után pedig még inkább azzá váltam. Sok mindent megtapasztaltam, jót és rosszat egyaránt, de mindenkinek a jót kell magához vennie és kamatoztatnia – mondta a háromgyermekes édesapa, aki a világ két legerősebb bajnokságában szerepelt, 35-ször játszott a válogatottban, részt vett az egyiptomi világbajnokságon és főiskolai vb-t is nyert. A kézilabdázó zongorázással és horgászással szokott kikapcsolódni, előbbi, mint mondta, családi tradíció, és már két fia is elkezdett gyakorolni a hangszeren.

– A külföldön töltött hasznos évek ellenére is egyértelmű volt, hogy hazatérünk a családommal együtt, ez végül tavaly következett be. Minden Győrhöz köt bennünket, nem volt kérdés, hogy a profi pályafutásom végeztével újra itt élünk majd. A kézilabdától továbbra sem szakadtam el, a régi társakkal összeálltunk, hogy újra fellendítsük Győrött a férfi kézilabdát, szeretnénk, hogy minél előbb első osztályú – és reményeink szerint nemzetközi szintű – csapata legyen a városnak. Felkértek arra, hogy a pályán, játékosként is segítsek, amit örömmel teljesítek is. Sikerült olyan csapatot kialakítanunk, amilyet szerettünk volna. Három-négy rutinosabb játékos munka mellett játszik, a többiek pedig egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan kézilabdáznak. A csapat nyolcvan százaléka győri kötődésű, ezt is rendkívül fontosnak tartjuk. Magam is olyan nevelést kaptam, hogy a tanulás, a sport és a kultúra egyaránt fontos és összeegyeztethető, és a SZESE-nél is hasonló életpályamodellt kínálunk. A sportpályafutás ugyanis rövid, így fel kell készülni az életre a sportolással egy időben, hogy utána könnyebben lehessen boldogulni. Sokat kaptam a sporttól, mindenkinek csak ajánlani tudom. Fegyelemre, alázatra, kitartásra nevel, amit a civil életben is kamatoztatni lehet – fogalmazott Décsi Gábor.

A SZESE Győr idén újoncként szerepel az NB I/B-ben és kilenc forduló után a táblázat második helyét foglalja el, így joggal pályázik az élvonalbeli szereplésre.

– Kezd összeállni a csapat, remek a közösség, aminek kialakulását segítette, hogy szinte mindenki ismerte a többieket korábban is. Jó szemléletű, szimpatikus a társaság. Célunk a mielőbbi feljutás, és erre meg is van a reális esélyünk. Kiélezett a verseny, nagy a küzdelem az élvonalbeli tagságért, az első négy helyezett között mindössze egyetlen pont különbség van. Ahhoz képest, hogy újonccsapat vagyunk, egyre több a néző a mérkőzéseinken, akiket színvonalas játékkal és különböző akciókkal is igyekszünk kiszolgálni.

Lakner Gábor