Roma hagyományok a konyhában
Nagy Eszter Creative Chef új sorozatot kezdett a Győr+ Televízión: lapunk Köztünk élnek című rovatának szereplőivel főz a következő időszakban.
Jakus László a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke, számos programban vesz részt az esélyegyenlőség jegyében. Az adás premierjét pénteken, 19:30 órakor láthatják a Győr+ Televízióban, amit később a tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek, Jakus Lászlóról pedig februárban írtunk.
Vajda pecsenyéje cigánykenyérrel
15 dkg bacon
1 nagy fej lilahagyma
30 dkg paprika
10 dkg csemegeuborka
50 dkg szűzpecsenye
Só, bors
30 dkg liszt
Annyi víz, amennyit felvesz
Só
Tejföl a tálaláshoz
A szüzet besózzuk és forró serpenyőben körbesütjük, majd félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőben a bacont a hagymával kevés olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott csemegeuborkát, sózzuk, borsozzuk és a körbesütött húsokat körülbelül 5-8 percre visszahelyezzük.
A lisztet a vízzel és a sóval alaposan eldolgozzuk és kissé zsírozott serpenyőben kenyérlángost készítünk belőle.
A húsokat felszelve a lángosra helyezzük és a raguval nyakonöntve tálaljuk, tejföllel díszítjük.
Cigányrétes
4 db tojás
3 ek. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 ek. búzadara
3 ek. finomliszt
40 dkg túró
3 ek. olaj
4 ek. tejföl
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a búzadarát, a lisztet, a sütőport és az olajat. A túrót óvatosan keverjük hozzá, hogy ne törjön meg és kivajazott tepsiben készre sütjük.
Fotó: Marcali Gábor