Győr+
2011.10.28. 18:59

Robert Capa képei a Magyar Ispitában VIDEÓVAL!

Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Ispitában. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" – vallotta a világhírű Capa, aki ezzel a mottóval címhez is juttatta válogatott fotói tárlatát. A Mozgásban elnevezésű kiállításon a spanyol polgárháborúban készített felvételektől a második világháború harcainak egy-egy képén át jutunk el az ázsiai haditudósításokig.

Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, a kiállítás az 1932 novemberében készült, Trockij előadását megörökítő fotóval indul, amit az 1933-ból származó, „Egy megszelídített farkas” című magyarországi fénykép követ. Capa első fotográfusi megbízatásait a harmincas évek végén kapta, haditudósítóként vett részt a spanyol polgárháborúban és az 1938-as japán–kínai háborúban.

A világsikert a Milicista halála című kép hozta meg Capa számára, amely 1936. szeptember 5-én, a cordobai fronton, a spanyol polgárháborúban készült. Ezt a fotót is láthatjuk Győrben, együtt a normandiai partraszállás néhány legendás felvételével. Capa a katonákkal együtt rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot, kockák sokaságával, filmszerűen örökítve meg a történelmi eseményt.

Élete leghíresebb képeit a második világháborúban kapta lencsevégre, Észak-Afrikába, majd Dél-Olaszországba követve az amerikai katonákat. Capa 1948-ban Magyarországon is fényképezett, dokumentálta a háborús pusztítást és a kommunista befolyás térhódítását. Tudósított az 1950-es, első arab–izraeli háborúról, majd 1954-ben Indokínába utazott a francia gyarmati harcok miatt.

A győri tárlat utolsó fotója 1954. május 25-én készült, mielőtt Capa, öt perccel három óra előtt taposóaknára lépett, s alig 40 évesen meghalt. A kiállított fotók mellett a Life magazin eredeti kiadásit is láthatjuk Capa munkáival, míg további 900 felvétel egy televízió képernyőjén jelenik meg.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő Robert Capa fotográfiáit tartalmazó gyűjteményből mutat be válogatást, felölelve a művész teljes életművének legjelentősebb korszakait. A világon három, egyenként 937 darabos mestersorozat létezik Robert Capa fotóiból, egy New York-ban, egy Tokióban és egy Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A magyarok 2008–2009 fordulóján vásároltak a hagyatékot őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből 985 felvételt, melyek közül 48 eredeti papír pozitív.

Grászli Bernadett a fotóst bemutatva azt is elmondta, Robert Capa 1913-ban született Budapesten, Friedmann Endre néven. A művésznevet 1935-ben vette fel a könnyebb amerikai érvényesülés reményében. Politikai újságírást tanult Bécsben és Berlinben, de zsidó származása miatt Hitler hatalomra jutása után Párizsba emigrált. Négy kontinens huszonhárom országában dolgozott, szerencsejátékos, nagyivó és nagy nőcsábász hírében állt. Szeretője volt többek közt Ingrid Bergman, s barátjának mondhatta Ernest Hemingwayt, Alfred Hitchcockot, Pablo Picassót és John Steinbecket.

A kiállítást október 29-tól jövő év január 15-ig tekinthető meg.

Földvári Gabriella

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg.