Hirdetés
Győr+
2016.03.02. 15:30

Rio 2016 – Katasztrofális a vízminőség a vitorlásversenyek helyszínén

A korábbiakhoz képest szennyezettebb a víz a Guanabara-öbölben, ahol augusztusban a riói nyári olimpia vitorlásversenyeit bonyolítják majd le.

Hirdetés

Legutóbb az O Globo című napilap által közölt fotó borzolta a kedélyeket, a képen ugyanis egy emberi alkar volt látható a zavaros vízben.

Heiko Kröger, a 2000-ben ötkarikás aranyérmes német vitorlázó paralimpikon február végén az öbölben tartott edzés során készített videót a tervezett versenyhelyszínen. A 49 éves sportoló felvételein jól látszik, hogy a víz erősen szennyezett, tele van szeméttel.

Hirdetés

Egy évvel korábban a 49-es hajóosztályban olimpiai bajnok ausztrál duó, Nathan Outteridge és Iain Jensen által készített fotó keltett némi riadalmat, a képen ugyanis az látszott, hogy a páros épp egy elpusztult kutya vízben sodródó tetemét kerüli ki hajójával az öbölben.

A vizet az utóbbi időben többször is tesztelték, s minden alkalommal magas volt a vírus- és kórokozó-tartalom.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.

A brazilokra egye nagyobb nyomás nehezedik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis a következő hónapokban végzi majd el a víz minőségét vizsgáló saját tesztjeit.

A szervezők azt tervezik, hogy az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején gátakkal és speciális hajókkal tisztítják majd meg legalább azt a területet, ahol a vitorlásversenyeket rendezik.

Az ausztrál olimpiai küldöttség főorvosa február közepén azt mondta, még a Dél-Amerikában terjedő zikavírusnál is nagyobb veszélyt jelent a sportolókra a riói víz minősége.

A Guanabara-öbölben január közepén csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, s ez az akkori jelentések szerint szintén a magas szennyezettségnek tudható be.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: nso.hu

likeold
a fb oldalunkat