Hirdetés
Győr+
2016.04.07. 11:18

Restaurálják a Vénusz szobrot és a Hősi emlékművet Győrben

A győri Radó-szigeten található két műalkotást több rongálás is károsította. A felújítást követően kamerák is őrzik majd a rendet…

Hirdetés

„A sziget közkedvelt helye a győrieknek, amely a partrendezés után még népszerűbb lett, ezért az idén kiemelt figyelmet fordítunk a környezet rendbetételére.” – mondta el Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Kifejtette, az I. Világháborús Hősi Emlékművet a közelmúltban rongálás érte, festékkel kenték össze.

 

Hirdetés

 

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnökeként hangsúlyozta, a rongálás legszembetűnőbb nyomait a fenntartó azonnal eltüntette, az alaposabb tisztítás viszont most következik. Az emlékmű medencéjénél gyakran okoz gondot, hogy a szegélyező gyöngykavicsot a vízbe dobálják, ezért annak közvetlen környékére tréburkolat kerül mintegy 230 négyzetméteren. A medencébe vízforgató szivattyút is telepítenek, ami segíti a víz tisztaságának megőrzését. A munkálatok költsége mintegy négymillió forint.

 

 

A Vénusz szobrot az elmúlt években szintén több rongálás érte, tavaly nyáron például a fejét törték le és dobták a Rábába. Radnóti Ákos, városüzemeltetésért felelős alpolgármester kifejtette, a rekonstrukció ezeknek a pusztításoknak a nyomait hivatott helyreállítani, amelynek során a szobortestet megtisztítják, a kagyló részt a talapzattal együtt restaurálják és új alapzatot építenek. A megrongált elemek restaurálását az alkotó, Eskulits Tamás szobrászművész felügyeletével végzik el. Megtörténik az alkotás vízgépészeti berendezéseinek felújítása is, így a csobogó újra működőképessé válik, a vízforgatást napelemmel működő szivattyú biztosítja, s a szobor környezete is megszépül. A felújítás költsége megközelíti a nyolcmillió forintot.

 

A Vénusz szobrot már elszállították.

Az alpolgármesterek kiemelték, a jövőbeni rongálások megelőzése érdekében a nyáron összesen négy kamerát helyeznek el a Radó-szigeten, egyet a sziget csúcsánál, egyet a zenepavilonnál és egyet-egyet az említett két emlékműnél.

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat