Győr+
2011.10.19. 14:27

Rendőrök vitték el a Greenpeace tagjait (FRISSÍTVE ÉS VIDEÓVAL)

Rabszállító busszal vitték el a rendőrök a Greenpeace aktivistáit, akik odaláncolták magukat az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületének bejáratához. Az almásfüzitői vörösiszap-tározó működésére kiadott engedélyek ellen tiltakoztak. A portálunknak megszólaló Németh Zoltán, a felügyelőség vezetője szerint amit a Greenpeace csinál, az az ország lejáratása.(A vezető véleménye írásunk végén olvasható)

Előre be nem jelentett akciót szervezett a Greenpeace Győrött. A sárga ruhába öltözött aktivisták pillanatok alatt elfoglalták az épület porta előtti részét. Kifeszítették transzparenseiket, melyeken a „Zárjuk be a veszélyes üzemeket és a veszélyes hatóságokat” felirat volt olvasható. Egy másik transzparens azt hirdette: „Elég a méregkeverőkből!”

A környezetvédő mozgalom azért tiltakozik, mert szerinte a felügyelőség olyan engedélyeket ad ki az almásfüzitői vörösiszap-tározó működtetésére, melyek alapján nagy mennyiségű, további veszélyes hulladék kerül a létesítménybe.

A zöldek szakértője, Simon Gergely portálunknak elmondta: az engedély értelmében több mint 160 féle veszélyes hulladék kerülhet a tározóba. Annak lefedésére szerinte szennyezett földet használnak komposzt helyett.

A szakértő különösen az arzén és az ólomszennyezést tartja rendkívül veszélyesnek. Aggályos az is, mondta, hogy egy magántársaság kezelésében van a tározó, mi történik, ha a cég évek múlva esetleg megszűnik, s hátrahagyja az elszennyezett környéket. Simon Gergely elismerte: Almásfüzítőn nem kell gátszakadástól tartani, tehát olyan tragédia nem fenyegeti a környéket, mint ami Kolontáron történt.

A tározót egyébként a Tatai Környezetvédelmi Zrt. üzemelteti. Érdekesség, hogy az utolsó pillanatig titokban tartott tüntetés elején már ott voltak a felügyelőség épületénél a cég képviselői is, ők is magasba emelték a transzparenseiket. Ezeken azt hirdették, hogy szívesen látják a tárgyalóasztalnál a zöld mozgalom képviselőit, s cáfolták a Greeanpeace állításait.

Megjelent a ház előtt a tatai társaság környezetvédelmi igazgatója, Farkas Béla is. Ekkor kisebb szóváltás támadt, de mindvégig szakmai érvekkel vitatkoztak egymással. Farkas Béla arról beszélt, hogy ők a vörösiszap-tározó lefedése, portalanítása közben teljes mértékben jogszerűen járnak el. Nem titok, hogy fedőanyagnak mindenütt a világon szennyezett talajt használnak, ám ez nem jelent semmiféle veszélyt a környezetre, állította.

A hétből hat tározót már lefedtünk, az utolsónak is kész több mint 60 százaléka, mondta.

A zöldek azt kifogásolták, hogy a cég egyedi határértékeket kapott, így például az arzén a másutt megengedett határértékek 111 ezerszerese lehet. Ez nyilván elírás, de jellemző, mondták.

– A károsodott területekre a törvény egyedi határértékeket határoz meg – érvelt Farkas Béla, s azt bizonygatta, hogy a vörösiszap szennyezése valóban károkat okozott, ám a határértékek folyamatosan javulnak.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki. Először felszólították a zöldeket a távozásra, majd a sajtót egy sebtiben kihúzott kordon mögé terelték. Már csak azt lehetett látni, hogy a zöldeket a rabszállító buszhoz vezetik.

Megszólalt portálunknak Németh Zoltán, a Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője is.

– Sajnos azt kell mondjam, hogy a Greenpeace akciója az ország tudatos lejáratása – fogalmazott Németh Zoltán, majd így folytatta:

– Franciaországban jelenleg is a tenger élő vízébe vezetik a vörösiszapot, nálunk pedig egy régi szennyezés szakszerű felszámolása nyomán tiltakoznak, furcsa módon éppen a környezetvédők. A vörösiszap valóban szennyezi a környezetet, éppen ezért rendelték el a komposzttal történő lefedését, portalanítását. Ezt egy hulladékhasznosító magáncég végzi, így az államnak nem keül pénzébe. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. általunk is folyamatosan ellenőrzött eljárása, technológiája világszerte ismert, s az Európai Unióban is elfogadott.

Németh Zoltán szerint az igaz, hogy a tározó feneke nincs szigetelve, de ezt az állapotot örököltük, utólagosan nem lehet mást tenni, mint lefedni komposzttal, s a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a kárt.

Az nem igaz, hogy a cég tevékenysége önmagában is környezetszennyező – szögezte le, majd megtoldotta azzal: a vörösiszap okozta szennyezés mértéke folyamatosan és bizonyíthatóan csökken.

Kapcsolódó videó ITT.