Remek volt a hangulat a nyárzáró koncerten (Frissítve)

Győr+
2011.08.28. 14:26

Elkezdődött a nyárzáró koncert a Városháza téren, Chico és zenekara a gyönyörű napsütésben pengetik gitárjaikat. A fiesta előtt bejelentették, melyek lettek a város, illetve a fesztivál borai.

A IV. Győri Bornapokon 60 faházból kínálják az ország legkiválóbb borászai a termékeiket. Idén is megválasztották a város, illetve a fesztivál borait.

Győr város bora Hangyál Balázs olaszrizlingje lett. A borász megköszönte az elismerést, és megosztotta mottóját a közönséggel: „Bor az élet, a többi csak részlet.”

A város borát 14 szakértőből álló zsűri választotta ki, akik a fesztiválon résztvevő pincetulajdonosokból kerültek ki. A nyertes bor a Pannonhalmi Borvidék egyik terméke lett, így a zsűriben erről a vidékről nem vett részt borász a bírálásban.

Az év borának készítője, Hangyál Balázs elmondta portálunknak, hogy a nyertes bor öt különböző szüret szőlőinek házasításából állt össze egy gyönyörűen illatozó, az olaszrizlinges jegyeket szépen hordozó borrá.

Különös öröm a díj a borásznak, mert 2010 nehéz évjárat volt a sok csapadék és a kevés napsütés miatt. Nem utolsó sorban pedig nagy megtisztelés számára, hiszen kisebb borászata így jobban előtérbe kerülhet elsősorban a környéken, valamint a munka is nagyobb lendülettel és lelkesedéssel folytatódik.

A legemlékezetesebb bor a Deé Családi Pincészet Irsai Olivér 2010-es évjáratú bora lett.

A fesztivál borait több kategóriában választották. A fehérek közül a Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2009. bizonyult idén a legjobbnak a Womlói borvidékről.

A legkitűnőbb rosé a Chateau Kajmád Portugeiser Rose 2010 lett Szekszárdról.

Vörösborok közül a Takler Pincészet Syan Reserve 2008. nevezetűt szavazták meg győztesnek.

A legfinomabb édes bor a Vineum Borház Tokaji 5 puttonyos aszúja lett a 2002-es évjáratból.

A nyárzáró koncert már elkezdődött, a Chico and the Gypsies gondoskodik a hangulatról,fergeteges fiestán gyönyörű napsütésben búcsúztathatják a győriek a nyarat.

Skutéty Istvánné Anett kislányával a téren ülve élvezte a latin zenét.

– Nem nagyon ismerem a zenekart, a slágerdalaikat viszont kívülről éneklem. A latin zene mindig magával ragad, nagyon jó hallgatni.

A fiatal anyuka tegnap este is kijött a Városháza térre családjával, sajnálta, hogy elmarad a koncert, ám vigasztalta, hogy ma bepótolták. Mint mondja, kislánya Fanni mindig táncra perdül a zenére, ám most fáradt, így anyukája öléből hallgatja a fülbemászó dallamokat.

A színpad előtt találkoztunk dr. Kun Andrással és feleségével, akiket szintén elragadott a fiesta hangulata.

– Nyílván este fokozottabb lett volna a zene hatása, de örülünk, hogy így kora délután is sokan összegyűltek. Jó választás volt ezt az együttest meghívni – mondták.

Fergeteges latinos hangulatot ígértek, s ezt beváltották a nyárbúcsúztató vendégei, Chico és együttese. Így érezte ezt párjával Szabó Erik önkormányzati képviselő is, ők a koncertet követően beleízleltek a bornapok hangulatába is a Széchenyi téren.

Andalító, szerelmes gitárszólók éppúgy felcsendültek, mint a legismertebb, pörgős slágerek. Együtt volt a város, nagyon sokan énekeltek, táncoltak. Jó ötletnek bizonyult, hogy a dalok szövegét kivetítették a nézőknek.

Önfeledt, boldog két óra volt ez, hatalmas siker, melyet az előző esti szél sem tudott tönretenni. A fellépők is remekül érezték magukat, s csak a legutolsó pillanatban indultak el a reptérre, hogy elérjék az esti, franciaországi koncertjüket. Nem csoda, hiszen a tapsoló, tomboló közönség nem akarja őket leengedni arról a színpadról, mely a hangtechnikával, a vetített képekkel együtt igényesen, profi módon szolgálta az igényes előadást. Így vélekedtek erről az önkormányzat vezetői is, akik visszaigazolva látták előző esti döntésük helyességét. Borkai Zsolt polgármester elmondta: az emberek biztonsága mindennél fontosabb, ezért, a meteorológiai szolgálat közvetlen és friss információi alapján halasztották el a koncertet.

A Szent István utcán kisgyerekes családok, tizenévesek, s nyugdíjasok közösen engedték át magukat a latinos érzelemnek, s temperamentumnak. Mindenkit elsodort ez a zene. A hangulatra jellemző, hogy a biztonsági embereknek egyszer sem kellett közbeavatkozniuk, nem történt rendbontás, nem voltak részegek az úton.

Az autóforgalomhoz szokott Szent István úton ezen a délutánon a jókedv vert sátrat. Ismert és ismeretlen emberek mosolyogtak egymásra. Táncra perdült dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd is, bizonyára nemcsak a gyerekek kedvéért.

Nem egy világsztár hakniját hallottuk, hanem egy belülről fakadó, hihetetlenül profi és hangulatos koncertnek voltunk a részei.

Chico és együttese arra kérte fotósunkat a koncert végén, örökítse meg a csapatukat itt Győrben, ahol kiválón érezték magukat. Azt is elmondták: örülnek annak, hogy sikerült pótolniuk a vihar miatt elmaradt fellépést, s bemutatkozhattak a győri közönségnek.

Nyarat búcsúztattunk, de programokat még nem. Aki teheti, folytassa a Széchenyi téren a szórakozást. A bornapok keretében hamarosan kezdődik a Colombre Band akusztikus koncertje. Ezt követően 19 órától a világzenét játszó Napra zenekar lép a színpadra, majd 21 órától a Budapest Bár zenél.

A legkiválóbb magyar borok találkozója Győrben – Csütörtöki beszámoló

A 8 hónapos Zsófi a borfesztivál legfiatalabb vendége – Pénteki beszámoló

Elhalasztották a Chico-koncertet – Szombati beszámoló