Rakott krumpli cukkinivel

Győr+
2019.07.26. 19:00

Hova rejtsük el azt az őrült sok cukkini mennyiséget, ami a kertben, a szomszédban vagy a mamánál terem? Például egy rakott krumpliba, ami által észrevétlenül több vitamint is kap a szervezetünk.

A tréfa kedvéért azért leírom, hogy egyébként a cukkiniből és a tökből a diétázók szinte bármennyit ehetnek. Hatalmas víztartalma és alacsony zsírtartalma miatt gyorsan megéhezünk tőle, de nem is hizlal, az egészen biztos. Kivéve, ha kolbász és zsíros tejföl között van! Azért ne legyünk ennyire szigorúak, hiszen valamivel jól kell lakni és azt gondolom, az egészséges mennyiségű zsiradék, fehérje, kevés szénhidrát sok zöldséggel a tökéletes ebédvariáció! Pont úgy, mint ez az étel. Egy dologra azonban felhívnám a figyelmet, hogy igyekezzünk vékony héjú cukkiniket válogatni, mivel a héjában van hozzávetőlegesen az összes vitamin. Amennyiben zsenge, akkor csak megmossuk, nem kell hámozni és mehet a sörtésztába, rakott krumpliba vagy tzatzikinak. A recept lényege a több zöldségbevitel és a könnyedebb étkezés. Ez azért lehet fontos, hogy ne terheljük a gyomrunkat, hanem magas víztartalmú zöldségekkel könnyítsük az emésztést.

Bevásárló lista (20×25 tepsihez):

2 nagy méretű cukkini (együtt 2 kg)

350 ml tejföl (20%)

2 dl tej

150 g füstölt, puha kolbász

4 db főtt tojás

1 db nyers tojás

500 g újburgonya

50 g vaj

1-1ek só

1 kk bors

Elkészítés:

1. A burgonyát héjában és egy ek sóval a vízben puhára főzöm, ami apróbb burgonyánál kb. 35 perc. Kihűtöm, meghámozom.

2. A cukkinit felkarikázom és besózom, picit borsozom mindkét felét. Vizet ereszt majd, ezért mélytányérba halmozom fel.

3. A tepsit kicsit kivajazom, majd rászeletelem a burgonya felét, arra rá a cukkinikarikák 1/3-át. Erre jön 2 db főtt tojás szeletelve és a kolbász fele szintén szeletelve. Meghintem kicsi sóval, borssal. Ezt ismételem meg kétszer, de a burgonya és a cukkini kerüljön a legtetejére.

4. A tejet, 1 db nyers tojást és a tejfölt alaposan összekeverem, ráöntöm a rakottasra, lefedem alufóliával.

5. A sütőt előmelegítem 180-190 fokra, majd 30 percig alufóliával, 30 percig fedő nélkül sütöm.

Tipp: Kicsit könnyebb az étel, ha sonkakockákat teszünk a kolbászkarikák helyett, de még finomabb, ha mozzarellát szeletelünk a tetejére. Friss paradicsomsalátával tálalom!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!