Hirdetés
Győr+
2016.04.10. 20:00

Programok a költészet napján

Számos irodalmi, művészeti programot - köztük Versmaratont, szavalóversenyeket, rendhagyó irodalomórákat és író-olvasó találkozókat - rendeznek országszerte egyaránt József Attila születésnapján, április 11-én, a költészet napján. Győrben a színes programok mellett megemlékezést is tartanak.

 

Hirdetés

A fővárosban a költészet napján ünneplik Csukás István Kossuth-díjas költő 80. születésnapját a Müpában a Literárium irodalmi sorozat keretében. Ugyancsak hétfőn mutatják be a Magvető Kiadó gondozásában Tamás Zsuzsa Mit tud a kert címmel megjelenő új verseskötetét a fővárosi Nyitott Műhelyben.

Immáron hatodik alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként hétfőn 12 órán át egymást váltva több mint 50 magyar kortárs költő olvassa fel verseit a Magyar Rádió Márványtermében.

Hirdetés

Színes programok Győr-Moson-Sopron megyében

A költészet napja alkalmából megemlékezést tartanak április 11-én 11 órakor a szabadhegyi József Attila emlékműnél (Jereváni u. – Zöld u-i körforgalom).

Ünnepi beszédet mond: Diligens Tibor önkormányzati képviselő. Műsort adnak a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola tanulói. A megemlékezés koszorúzással zárul. Esős időjárás esetén a programot a József Attila Művelődési Házban (Móra F. tér 1., tel.: 96/ 421-740) tartják meg.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpontban hagyományteremtő szándékkal április 21-én középiskolások versfelolvasó estjét tartják – közölte Serfőzőné Tóth Andrea, az intézmény vezetője.

Részletezte: a délután 5 órakor kezdődő programban a versszerető diákoknak nem kell kívülről tudniuk a verset, az egyetlen kikötés az, hogy a győri Műhely folyóirat 1990 és 2016 között megjelent számaiból válasszanak.

A felolvasásokat zsűri értékeli, a legjobbakat díjazzák.

Sopronban a Petőfi Színház művészei ismét meglepetésszerűen szavalnak verseket a költészet napja alkalmából, több százan olvashatnak fel kedvenc költeményükből a GYIK Rendezvényházban. A verskommandó lényege, hogy a teátrum művészei április 11-én buszokon, vonatokon, középiskolákban, a Soproni Gyógyközpontban, a Nyugat-magyarországi Egyetem épületeiben és az utcán bárhol és bármikor elszavalhatnak egy-egy általuk kedvelt verset.

Hetedik alkalommal rendezik meg a felolvasó maratont április 11-én a soproni GYIK Rendezvényházban. A rendezvény célja elsősorban az olvasás népszerűsítése és megszerettetése fűzte hozzá.

 

likeold
a fb oldalunkat