Prof. Rechnitzer a Győr-Budapest tengelyről és a választásokról

Győr+
2014.04.18. 15:27

A Mosonmagyaróvár-Győr-Budapest tengely vitathatatlanul a dinamikus fejlődés területe - jelentette ki Rechnitzer János egyetemi tanár, régiókutató a nol. hu portálnak adott interjújában. A professzor azt elemzi, hogy a régiós különbségek miért nem tükröződtek a szavazás eredményében.

A választási eredmények és a különböző régiók állapota, fejlettsége között nincs szoros korreláció – mondja Rechnitzer János, Győr díszpolgára.

 

A professzor úgy látja, hogy a baloldali megoldásokat, értékeket elsősorban a Fidesz képviselte. Példaként említette a közmunka jelentőségét:

 

“a kormányváltók a kampány során élesen bírálták a közmunkát, de hogy néz ki ez az érintettek szempontjából? Eddig semmiféle munkájuk nem volt, most van valamiféle rendszeresség az életükben. Újra egy közösség részei lesznek, valamilyen kézzel fogható produktumnak a hasznos szereplői. Nem érzik elveszettnek, kirekesztettnek, fölöslegesnek magukat, reménytelennek a sorsukat. Ezek pedig számukra fontos értékek…”

 

 

A baloldalról szólva kifejtette: “A baloldali pártok a régi reflexeikből éltek, nem sok új arcot találtak vidéken, inkább importáltak az országos politikából. Az országos ügyeket és az országos politikát erőltették, a lokális konfliktusokat nem értették, nem volt rá válaszuk. A fiatalok nyelvét meg egyáltalán nem beszélik.”

 

Régiós kérdésekről is beszélt. Hangoztatta:a Dunántúlon a Mosonmagyaróvár-Győr-Budapest tengely mentén, a Balaton környékén és Székesfehérvár térségében alakultak ki gazdasági csomópontok.

 

 

Az interjút ITT olvashatják.